Kaag en Braassem

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


KAAG EN BRAASSEM

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2009 Alkemade (1855 Vrije en Lage Boekhorst); Jacobswoude (1991 Leimuiden (1854 Kalslagen), Rijnsaterwoude, Woubrugge (1855 Hoogmade))

I : 17 augustus 2009
"In azuur een dwarsbalk van goud, beladen met vijf ruiten van keel, vergezeld boven van twee wassenaars en beneden van een gezichtswassenaar, alles van goud, en in een hartschild van zilver een leeuw van sabel, getongd en genageld van goud, gekroond met een gouden kroon van acht parels waarop drie parels. Het schild gedekt met een kroon van vijf bladeren. "

Kaagbraassem.jpg

Oorsprong/verklaring

Het wapen heeft het voormalige wapen van Jacobswoude als basis, waarbij de Rijkskleuren goud en blauw grotendeels waren gehandhaafd met uitzondering van de blauwe ruiten, die in rood werden overgenomen. Het hartschild is het wapen van Alkemade. De nagels van de leeuw in het wapen Alkemade waren in tegenstelling tot het familiewapen, waar het van afgeleid is, niet van goud. Dit is in het nieuwe wapen gecorrigeerd.

Het ontwerp was het tweede ontwerp dat door de Hoge Raad van Adel was voorgesteld. Het eerste ontwerp ging uit van het wapen van Alkemade, dat meer inwoners telde dan Jacobswoude en met de plaats Roelofarendsveen het bestuurscentrum is geworden. Hieraan worden de vier elementen uit het wapen van Jacobswoude toegevoegd op zodanige wijze dat de leeuw over de blauwe dwarsbalk heen gaat en wordt vergezeld van een wassenaar, een gezichtswassenaar en een ruit. De laatste drie figuren zijn uitgevoerd in het historische rood, waarbij in het geval van de wassenaars sprake was van een omkering van kleuren.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site,
all paid for by 1 person and
maintained by 3 persons as a hobby.
If you like this initiative, please, support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2009.