Landerd
Heraldry of the World |
Netherlands heraldry portal Nederlandse heraldiek Nederlandse gemeentewapens |
(Dutch only/alleen Nederlandstalig) |
(in English)
|
LANDERD
Provincie : Noord-Brabant
Opheffing : 2022 Maashorst
Toevoegingen : 1994 Nistelrode (ged), Schaijk (ged, 1942 Reek, ged), Zeeland (NB) (1942 Reek, ged)
I : 4 oktober 1994
"In zilver een verkorte keper van sinopel, vergezeld boven van twee merletten en beneden van een vierbladige bloem, alles van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."
Oorsprong/verklaring
Het wapen is een nieuw ontwerp, geen van de elementen van de opgeheven gemeentes komt in het nieuwe wapen terug. De keper symboliseert de naam van de gemeente: Landerd komt van Landweer. Een landweer is een dijk ter bescherming tegen het water of een vijand. In dit geval tegen het water. De kleur is sinopel, aangezien dergelijke dijken altijd begroeid zijn met gras.
De andere kleuren zijn genomen van het land van Herpen, waarin Schaijk, Zeeland en Reek behoorden; namelijk zilver en keel. De drie dorpen worden gesymboliseerd door de drie symbolen. De twee merletten zijn afkomstig uit het wapen van het land van Herpen, de vierbladerige bloem, die een heidebloem voorstelt, is symbool voor de vele heide in de omgeving.
In eerste instantie had de Hoge Raad van Adel bezwaren tegen de heidebloem. De bloem werd niet herkenbaar geacht en voorgesteld werd een heidetak. De Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde vond de bloem wel herkenbaar en karakteristiek. De Hoge Raad van Adel ging vervolgens akkoord, maar alleen als de bloem als vierbladig werd omschreven.
Briefhoofd 1996 |
Follow us on ![]() ![]() Please use #heraldryoftheworld ![]() Contact us |
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby. If you like this initiative, please support the site: All donations and sales are used by the Stichting Heraldry of the World (i.o.) for maintaining the site and acquisition of new heraldic material |
eBay shop Download shop |
Literatuur : Melssen, 1996a