Lillo (Antwerpen)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van de wereld
Armorial du Monde
Belgium.jpg
Belgian heraldry portal
Belgische wapens
Armorial de Belgique
Belgium-flag.jpg

LILLO

Province : Antwerpen
Incorporated into : 1958 Antwerpen

Wapen van Lillo (Antwerpen)

Official blazon

  • (1819) in de lengte doorsneden, het eerste van lazuur, beladen met een hart van goud, het tweede dwars doorsneden: het eerste van goud beladen met een meteen knods en schild gewapenden man alles van lazuur, het tweede van lazuur beladen met drie gouden zespuntige sterren twee en een, het schild rustende tegen een boom.
  • (1928) Gedeeld : 1 van zilver met een plompenblad van sinopel, hetgeen is Massieu; 2 doorsneden: a) van goud met een wildeman in vleeschkleur van voren gezien, uitkomend uit de doorsnijding, gekroond met loof van sinopel, houdende in de rechterhand een knots van zilver rustend op zijn schouder en in de linkerhand een rondas van hetzelfde; b) van sabel met 3 sterren met 6 stralen van zilver; hetgeen is van Dale. Het schild houdend twee elkaer aanziende vogels in natuurlijke kleur en gesteld op een gelelied en van onderen toegespitst kruis van keel. Dit alles geplaatst op een boom van sinopel.

Origin/meaning

The arms were granted on October 6, 1819 and again on December 4, 1928.

The fortress of Lillo, on the mouth of the river Schelde played a major role in the Dutch/Belgian history. In the 17th century the Dutch held the fortress even though the Spanish Duke of Parma inundated the whole village. Lillo became part of Belgium in 1839, 9 years after the independence of Belgium from Holland.

The heart is derived from the arms of the Massieu family, Lords of Lillo. The other half is derived from the arms of the Van Dale family, Lords of Lillo in the 16th and 17th century.

The previous arms were granted on October 6, 1819 and show basically the same design, but placed in front of a tree.

Lillo2.jpg

As in 1816 the mayor could not state the colours of the arms, the arms were granted in the Dutch national colours (as until 1830 Belgium was part of the Netherlands).

Wapen van/Blason de Lillo (Antwerpen)

The arms in the Koffie Hag/Café Hag albums +/- 1930

Follow us on
Facebook.jpg

Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to see how to support the site !

Literature : Servais, 1955