Medemblik

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


MEDEMBLIK

Provincie : Noord Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2007 Noorder Koggenland (1979 Abbekerk (ged), Hoogwoud (ged), Midwoud (ged), Nibbixwoud (ged), Opperdoes, Sijbekarspel (ged), Twisk), Wognum (1979 Berkhout (ged), Midwoud (ged), Nibbixwoud (ged), Sijbekarspel (ged), Zwaag (ged)); 2011 Andijk, Wervershoof

I : 26 juni 1816
"Van sabel beladen met een pal van goud, gedekt met een kroon en aan weerskanten vastgehouden door een klimmende leeuw, alles van goud."

NB : de kroon is een keizerskroon, gevoerd van azuur, en de leeuwen zijn omziend

Wapen van Medemblik

Oorsprong/verklaring

Medemblik is bekend sinds de 8e eeuw als handelsplaats. De stadsrechten zijn verleend op 12 maart 1289 door graaf Floris V van Holland.

Er zijn beschrijvingen bekend van stadszegels uit 1294. Dit zegel vertoont een schip met dertien personen aan boord. De oudste nog bestaande afdruk van dit stempel dateert uit 1505 (afbeelding 1). Dit zegel dateert waarschijnlijk uit het begin der 14e eeuw.

Zegel van Medemblik

Het oudste zegel van Medemblik uit 1505. (Uit de Lange, 1934, fig A).

Een volgend, duidelijker zegel dateert uit het midden van de 16e eeuw (afbeelding 2). Ook dit zegel vertoont een (moderner) schip met daarop 13 menselijke figuren.

Zegel van Medemblik

Zegel van Medemblik uit 1550. (Uit de Lange, 1934, fig B).

Waar komen nu die 13 personen vandaan ? er bestaat een sage dat Karel de Grote de Friezen beval hun wetten op schrift te stellen. De friezen kozen daarop 12 wijze mannen uit de 7 districten en zij begaven zich naar de koning. Daar aangekomen vroegen ze een dag bedenktijd, en besloten toen dat ze het bevel niet zouden opvolgen. Na een aantal dagen aandringen gaf de koning hun de keuze om of zijn bevel op te volgen, of ze zouden onthoofd worden, of ze zouden in een schip zonder riemen of roer de Zuiderzee opgestuurd worden. Zij kozen voor het laatste. Eenmaal op zee bedachten ze een analogie met de 12 apostelen, die na de kruisiging diep bedroefd waren. Jezus openbaarde zich daarna aan hen en troostte hen. De 12 wijzen gingen vervolgens in gebed en toen ze opstonden stond er een 13e man achter op het schip. Deze 13e man leidde hen vervolgens veilig aan land, ter plaatse van Medemblik.

De derde generatie zegels vertoont eveneens een schip, echter zonder bemanning. Een tweede verschil is dat er een wapen wordt afgebeeld tussen de voorste masten. Dit wapen vertoont een paal. Het oudste zegel met deze voorstelling dateert uit het einde der 16e eeuw. Een afbeelding van een dergelijk zegel is te zien in Afbeelding 3.

Zegel van Medemblik

Zegel van Medemblik met het wapen tussen de masten. (Ewe, 1972)

Er is maar een zegel van de stad bekend met daarop alleen het wapen, inmiddels gehouden door 2 aanziende schildhouders en gedekt door een keizerskroon. Dit zegel dateert uit 1776.

Zegel van Medemblik

Zegel van Medemblik uit 1776 (De Lange, 1934)

Wanneer het wapen zelf is ontstaan is niet bekend. Analoog aan bijvoorbeeld Amsterdam en Delft kan het al wel rond de verlening van de stadsrechten (12 of 13e eeuw) in gebruik zijn genomen. Wanneer de keizerskroon is toegevoegd is niet bekend.

Wapen van Medemblik

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Medemblik

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Medemblik

Het wapen op een Willem II bandje
Wapen van Medemblik

Het wapen aan de gevel van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Foto Hubert de Vries
Wapen van Medemblik

Het wapendiploma
Wapen van Medemblik

Briefhoofd, +/- 1985

Ondanks diverse herindelingen is het wapen nooit gewijzigd.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : vdBergh, 1878; De Lange, 1934