Menterwolde

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MENTERWOLDE

Provincie : Groningen
Opheffing : 2018 Midden Groningen
Toevoegingen : 1991 Oosterbroek (naamswijziging) (1965 Noordbroek, Zuidbroek (Gr), 1990 Meeden, Muntendam)

I : 12 oktober 1990
"In zilver een uitgerukte elzenstruik van sabel met bladeren van sinopel en vruchten van sabel, op de takken waarvan 2 toegewende vogels zitten; in een schildhoofd van sinopel een paal van goud, beladen met een lelie van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

Wapen van Menterwolde

Oorsprong/verklaring

De elzenstruik symboliseert enerzijds het wold-gedeelte van de naam, alsmede het feit dat de gemeente vroeger deel uitmaakte van het gebied Wold-Oldambt, anderzijds is de boom afgeleid van de in het wapen van Meeden voorkomende levensboom. Er is gekozen voor een elzenstruik, aangezien die veel voorkwamen in de moerasvegetatie.

De paal in het schildhoofd is een herinnering aan het waterstaatsverleden van het gebied en het symbool als scheiding tussen het Oldambt en Reiderland, tevens is het afgeleid van het wapen van Muntendam. De lelie is een symbool van de familie Gockinga. In de wapens van zowel Noord- als Zuidbroek kwamen symbolen voor van takken van deze familie (zie onder de gemeenten), vanwege de kleurstelling werden alleen de kleuren gewijzigd.

Het gebied van de huidige gemeente maakte in de middeleeuwen deel uit van het gebied Wold-Oldambt. De grens tussen Oldambt en Reiderland liep aan het einde der 14e eeuw langs de gemeenten Meeden en Muntendam. Beide gemeenten werden voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1391.


Follow us on
Facebook.jpg

Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to see how to support the site !

Literatuur : De Boo, Nederlandsche Leeuw 109(1992)139-141