Middelharnis

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MIDDELHARNIS

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : 2013 Goeree-Overflakkee
Toevoegingen : 1966 Nieuwe Tonge, Sommelsdijk (ged), Stad aan het Haringvliet

I : 24 juli 1816
"Van lazuur, beladen met den ridder St.Joris den draak doorstekende, alles van goud. "

Arms of Middelharnis

II : 23 oktober 1908
"Van zilver beladen met een borstharnas met dijstukken van azuur."

Arms of Middelharnis

III : 10 augustus 1966
"Doorsneden : I gedeeld : a in goud een dwarsbalk van sabel, waaroverheen een van sabel en zilver geschakeerd St.Andrieskruis, b in keel een goud getongde, genagelde en gekroonde leeuw van zilver, II in azuur een dwarsbalk van goud, over alles heen een hartschild van azuur, geflankeerd van zilver en beladen met een borstharnas met dijstukken, eveneens van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Middelharnis

Oorsprong/verklaring

Middelharnis werd gesticht op ingedijkte gronden in bezit van het klooster St. Michiel te Antwerpen. De gemeent noemde in de aanvraag van het wapen in 1815 ook dat het wapen met St. Michiel als wapen gevoerd werd door het dorp. Een afbeelding is bekend sinds 1660. Bij het 300-jarig bestaan van het dorp, in 1765, stond het raadhuis in het middelpunt van de belangstelling. Boven de hoofdentree werd namelijk een fraai geschilderd chassinet (houtsnijwerk in raam) onthuld, voorstellende St. Michiel. Dit houtsnijwerk hing tot in de jaren 1990 in het gemeentehuis. De heilige had aan zijn arm een klein schildje waarop een lichtgekleurd harnas. Kleuren zijn uiteraard niet bekend

Waarom de Hoge Raad van Adel dit heeft gewijzigd in een St. Joris is niet bekend. Omdat geen kleuren werden aangegeven, is het wapen in de Rijkskleuren verleend.

Van de heerlijkheid Middelharnis was ook een sprekend wapen met een harnas bekend. In 1908 gaf de gemeente aan als reden voor de wijziging van het wapen, dat het schildje met het harnas het oude (echte) wapen was, en dat St. Michiel dus alleen als schildhouder fungeerde. Omdat ook St. Joris dus de foute heilige was, wilde de gemeente het oude 'harnas'-wapen in ere herstellen. Oude tekeningen laten een licht schild op een donker veld zien. De gemeente vroeg daarom als nieuw wapen een gouden harnas op blauw aan. Tegelijkertijd werd het wapen ook andersom beschreven, blauw op zilver. Dit wapen is bekend sinds 1673 en werd ook aangegeven in het 18e eeuwse Manuscript Beelaerts van Blokland. Daarom werd het wapen door de Hoge Raad van Adel als blauw op zilver verleend.

In het nieuwste wapen is het harnas (in ongekeerde kleuren) van Middelharnis geplaatst op een schild met daarop de wapens van de familie Van Aerssen, een aanzienlijke familie en in bezit van de heerlijkheid Sommelsdijk (Ia); de leeuw uit het wapen Van Bronckhorst, lange tijd ambachtsheren van Stad aan het Haringvliet (Ib); en het wapen van Nieuwe Tonge (II).

Wapen van Middelharnis

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Middelharnis

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Middelharnis

Poststempel 1975
Wapen van Middelharnis

Poststempel 1987

Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

All donations and sales are used for new acquisitions and maintaining the site

Follow us onLiteratuur : Bontekoe, 1966; Beelaerts van Blokland, 17??; Both, 1992 (artikel verkregen via de gemeente)