Nissewaard

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


NISSEWAARD

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2015 Bernisse (1980 Abbenbroek (ged), Geervliet (ged, 1855 Schuddebeurs en Simonshaven, Biert), Heenvliet (ged), Oudenhoorn (1960 Nieuwenhoorn (ged)), Zuidland), Spijkenisse (1966 Hekelingen, 1980 Geervliet (ged, 1855 Schuddebeurs en Simonshaven, Biert))

I : 2 juli 2014:
"Doorsneden; I gedeeld; a in goud een omgewende aanziende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur; b gedwarsbalkt van zes stukken azuur en goud, de azuren balken beladen met vier, drie en twee St. Andries-kruisjes [van zilver]; II in sinopel een golvende dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels "

Wapen van Nissewaard

Oorsprong/verklaring

Het wapen bestaat in de bovenste helft uit de leeuw uit het wapen van Bernisse (de leeuw van Voorne) en de kruisjes met balken van het wapen van Spijkenisse en Bernisse. De onderste helft is de rivier de Bernisse en is sprekend voor Nissewaard, de Nisse die door een waard stroomt.

De nieuwe gemeente ligt aan de oostzijde van het eiland Voorne-Putten, waarbij de gemeente Spijkenisse geheel op het eiland Putten en de gemeente Bernisse gedeeltelijk op Voorne en gedeeltelijk op Putten ligt. De rivier de Bernisse, die door de gelijknamige gemeente stroomt, vormt de grens.

Een tweede ontwerp was een combinatie van het volledige wapen van Spijkenisse (de gedeeltelijk beladen dwarsbalken van Putten) met als hartschild de omgewende leeuw van Voorne, conform de (heraldisch) rechterschildhelft van Bernisse (Ia Voorne en Ib Putten). Dit ontwerp werd verworpen.

Hoewel de Hoge Raad van Adel de nieuwe gemeente de optie gaf om ter dekking van haar nieuwe wapenschild de bijzondere kroon van zeventien parels van de voormalige gemeente Oudenhoorn (in 1980 opgegaan in Bernisse) te voeren in plaats van de standaardkroon van de beide fusiegemeenten, is daar geen gebruik van gemaakt.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2014.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur :