Ommerkanaal

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HET OMMERKANAAL

Provincie : Overijssel
Opheffing : 1991 Vechtlanden (2000 Velt en Vecht)
Toevoegingen : 1958 De Schuinesloot, De Lutterscheiding, Het Heemserveen, De Schutwijk, De Samenwijk, Beoosten het Ommerkanaal, Het Arrierveld

I : 24 juli 1961
"In zilver een versmalde dwarsbalk van azuur, waaroverheen een klimmende wolf van sabel, getongd van keel, de hals van achter naar voren doorboord door een dwarsbalk gewijs geplaatste pijl van keel en een schildhoofd van hetzelfde, beladen met drie schuinbalken, geruit van zilver en azuur door middel van drie verticale lijnen en een schuinrechtse lijn, evenwijdig aan de zijkanten van de balk. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Ommerkanaal

Oorsprong/verklaring

De wolf in het onderste deel van het wapen is afgeleid van een aantal in het waterschap voorkomende topografische namen; "de Hongerige Wolf", "de Wolfshoeve” en "het Wolfsveld”.

De namen bleken afgeleid van een plaatselijke legende, "De burchtvrouw van Collendoorn".
In deze legende wordt een hachelijk avontuur verteld van jonkvrouw Ida, die - te paard in het bos op weg naar haar vriendin Kunegonda - wordt aangevallen door een roedel wolven. Reeds is haar paard gevallen en grijpt de meest woeste wolf naar haar nek, als jonker Rudolf haar noodkreten hoort en met een paar zeer gewaagde,doch meesterlijk geplaatste pijlschoten de situatie redt.
Het vehaal gaat nog veel verder, maar de wolf met een pijl in zijn nek werd gekozen als symbool in het wapen.

Het bovenste deel van het wapen is het wapen van de familie Van Dedem. Het gebied werd ontgonnen mede op initiatief van Mr. W. J. baron van Dedem tot den Berg, naar wie de Dedemsvaart is genoemd, die ook in het waterschapsgebied ligt. De blauwe dwarsbalk tenslotte stelt het Ommer Kanaal voor.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Bontekoe, 1962