Schieland en de Krimpenerwaard

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

SCHIELAND EN DE KRIMPENERWAARD

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2005 Schieland, Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard

I : 9 februari 2005
" In goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, vergezeld van drie wassenaars van sabel. Het schild gedekt met een gouden keizerskroon en geplaatst op een adelaar van sabel. ."

Wapen van het waterschap

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van het oude wapen van Schieland met drie wassenaars. In een eerste ontwerp werd de Krimpenerwaard gerepresenteerd door drie sterren uit het wapen van Gouda, dat bestuurlijke relaties onderhield met beide hoogheemraadschappen, en was als nieuw element een golvende, van blauw en zilver doorsneden dwarsbalk toegevoegd, waarmee de Hollandse IJssel en in zijn algemeenheid het waterbeheer werd gesymboliseerd.

De Hoge Raad van Adel had enkele bezwaren, zoals tegen de balk en de sterren. Veel kenmerkender voor de Krimpenerwaard zijn de drie zwarte wassenaars van het bekende middeleeuwse geslacht Van Polanen (van der Leck), getuige het feit dat deze in niet minder dan zes in het gebied gelegen (voormalige) gemeenten voorkomen.

Wat de golvende dwarsbalk betreft, was de Raad van mening dat deze beter zou kunnen bestaan uit groen en zilver dan uit blauw en zilver (die beide water aanduiden), aangezien daarmee zou worden verwezen naar Rotterdam, vestigingsplaats van het nieuwe hoogheemraadschap en veruit de grootste stad van het gebied. Dit alles bracht de Raad ertoe om drie nieuwe ontwerpen te vervaardigen, waarin de gewenste wijzigingen op verschillende manier waren verwerkt. Uiteindelijk werd tot bovenstaand wapen besloten.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur :