Schipbeek

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DE SCHIPBEEK

Provincie : Overijssel
Opheffing : 1997 Rijn en IJssel
Toevoegingen : 1957 De Dortherbeek

I : 20 juli 1967
"Doorsneden door middel van een versmalde dwarsbalk van zilver, beladen met drie kepers van keel, de punten naar links gewend; bovern gedeeld ; rechts in goud een adelaar van sabel, gebekt, getongd en geklauwd van keel, links in sabel een een onder volle zeilen varend schip, met drie masten, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Schipbeek

Oorsprong/verklaring

De Schipbeek was een riviertje met zeer grote betekenis voor de stad Deventer, die eeuwen trachtte om de beek te verbreden om op die manier meer handel met het achterland te kunnen drijven. Pas in 1756 slaagde de stad hierin en kreeg toestemming de beek te verbreden en uit te diepen. Deze sterke band met Deventer wordt gesymboliseerd door de wapen van de stad in het eerste kwartier.

De scheepvaart wordt, ook als sprekend symbool, weergegeven in het tweede kwartier. Hoewel de schepen in de Middeleeuwen waarschijnlijk nogal klein waren, werd tot gekozen voor een 17e eeuwse driemaster. Het schip is afgeleid van een oud lakstempel, waarmee contracten met schippers werden getekend.

De dwarsbalk stelt de Schipbeek zelf voor, met daarin de vele stuwen.

Het wiel in de punt geeft de vele historische watermolens in het gebied weer. De kroontjes tenslotte symboliseren de provincies Gelderland en Overijssel, waardoor de Schipbeek stroomt.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur :