Slaperdijk

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

College ter directie van den SLAPERDIJK

Provincie : Utrecht
Opheffing : 1949 Heiligenbergerbeek (1989 Vallei en Eem (1993 Gelderse Vallei en Eem (1997 Vallei en Eem (2015 Vallei en Veluwe))))
Toevoegingen : -

I : 30 september 1818
" Gevierendeeld : het eerste van zilver beladen met een rood kruis, het tweede van goud, waarop drie kruikenbladeren, het derde in de lengte doorsneden, het eerste van goud waarop drie zwarte hanen, het tweede afgerond van acht stukken van goud en blauw; het vierde deel van zilver met twee rode stormladders en geborduurd met eene blaauwe rand, het geheel bedekt met een goud schild waarop een kraanvogel houdende in deszelfs linkerpoot een steen. "

NB : de kruikenbladeren zijn van groen, afgerond is gegeerd, de zoom in IV is ingeschulpt

Wapen van het waterschap

Oorsprong/verklaring

Het college beheerde de in 1652 aangelegde dijk ten noorden van Veenendaal, die bij een dijkdoorbraak van de Rijn de Vallei moest beschermen. Het wapen komt voor op het in 1705 gesneden zegel van het college, en is waarschijnlijk een samenvoeging van de wapens van Amersfoort (I), Leusden (II), Woudenberg (III) en Renswoude (IV). Ook op een kaart van 1705 wordt het wapen vermeld.

De kraanvogel wordt meestal afgebeeld met een steen in een van de poten als symbool van waakzaamheid. Dit is afgeleid van een oude legende dat de kraanvogels, die aan de oever van de Nijl leefden, werden bejaagd door de pygmeën (..). Om zich te beschermen verzamelden de dieren zich in de nacht en stand er altijd minimaal één vogel op wacht met een steen in de poot.

In dit geval kan de kraanvogel dus duiden op de betekenis van de slaperdijk.

Wapen van Slaperdijk

Het wapen op de kaart van 1705
Wapen van Slaperdijk

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Schutte, 1997; Caarte van den Slaperdijk, streckende van de Stichtse Bergen tot aan de hoogte van Gelderland. Kaart van J. van Broekhuysen, 1705.