Spaubeek

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

SPAUBEEK

Provincie : Limburg
Opheffing : 1982 Beek
Toevoegingen : -

I : 5 november 1890
"In goud de H.Laurentius, dragend een opperkleed van keel, gesierd van goud en een onderkleed van zwart, met hoofd en handen van natuurlijke kleur, het hoofd omgeven door een nimbus; in de linkerhand houdt hij een rooster van sabel en in de rechterhand, aan een lint van keel en goud, het wapen van de voormalige graven van Geleen, zijnde gevierendeeld : I en IV van keel, beladen met een achtkoppig slangenkruis van zilver; II en III van zilver, beladen met 3 koekjes van keel, geplaatst 2 en 1."

Wapen van Spaubeek

Oorsprong/verklaring

De H.Laurentius is de patroonheiilge van Spaubeek. Het kleine schildje is, zoals de beschrijving al aangeeft het wapen van de familie Huyn van Geleen (vgl Huyn van Amstenrade, zie Amstenrade). In 1558 werden Geleen en Spaubeek samen als heerlijkheid verpand en later, in 1609, aan de familie Huyn van Geleen verkocht.

Deze heerlijkheid werd in 1654 tot graafschap verheven en in 1663 vergroot met de heerlijkheden Brunssum en Oirsbeek. De zetel van de graven was het kasteel St.Jans-Geleen te Spaubeek, waar sinds de 16e eeuw de tak van Huyn van Amstenrade woonde, die zich later Huyn van Geleen ging noemen. Het familiewapen is een combinatie van Huyn van Amstenrade (I en IV) en Van Gronsveld (zie Gronsveld).


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site,
all paid for by 1 person and
maintained by 3 persons as a hobby.
If you like this initiative, please, support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900