Turnhout

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van de wereld
Armorial du Monde
Belgium.jpg
Belgian heraldry portal
Belgische wapens
Armorial de Belgique
Belgium-flag.jpg

TURNHOUT

Province : Antwerpen

Wapen van Turnhout

Official blazon

  • (1819) Een schild van zilver beladen met een op een terras van groen springend hert in zijne natuurlijke kleur, hebbende om deszelfs hals, aan een band van rood hangende, een schild van zilver beladen met een paal van blaauw en gezoomd van hetzelfde. Het schild gedekt met een kroon van goud.
  • (1838) Wit koleur met eenen hert natuerlyk loopende op een heuveltje van groen koleur, draegende aen den hals by middel van eenen rooden lederen riem een zilveren wapenschild, met hemelsblaeuw borduersel waerop eenen lynregten pael van zulke kleur, het wapen gedekt met eene gouden kroon.
  • (1993) In zilver een springend hert van natuurlijke kleur op een grasgrond met aan de hals, hangend aan een koord van keel, een schild van zilver met een paal en zoom van lazuur. Het schild getopt met een hertogskroon.

Origin/meaning

The arms were granted on July 28, 1819, again after the Belgian independence on March 22, 1838 and confirmed on October 13, 1993.

The oldest seal of the city of Turnhout dates from 1259 and already shows a deer running away from a dog.

Turnhoutz1.jpg

Seal 1355


The deer was wearing a collar with the small shield of the Lords of Berthout. They were known as Lords of Turnhout from the early 12th century until 1347. The deer and dog may symbolise the fact that the area was used by the Dukes of Brabant as a hunting area. On the 17th century seal of the city only the deer was shown, the dog was removed. This composition was granted as arms in 1819.

Wapen van/Blason de Turnhout

The arms in the Koffie Hag/Café Hag albums +/- 1930
Turnhoutmedal.jpg

The arms on a medal from the city (source)

In 2013 the arms were used in a cartoon of the local Green party, where the deer was changed into an ostrich, putting his head in the soil:

Turnhoutc.jpg

Cartoon 2013 (from Heraldicum Disputationes 18(2013)xlv)
Wapen van/Blason de Turnhout

The arms on a police badge (source)
Arms of Turnhout

The arms on a Dutch Willem II cigar band

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to support the site !
Support the site:
Payhip.jpg

Download shop with old heraldic books

Literature : Anonymous : Van evers en heiligen - wapens en vlaggen van de gemeenten in de provincie Antwerpen. Antwerpen, 1998.