Westerveld

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WESTERVELD

Provincie : Drenthe
Opheffing : -
Toevoegingen : 1998, Diever, Dwingeloo, Havelte, Ruinen (ged), Vledder

I : 11 april 2001
"Gevierendeeld; I effen sinopel; II en III in goud een linkerschuinbalk van sabel; IV effen azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Westerveld

Oorsprong/verklaring

Een belangrijk kenmerk van de gemeente Westerveld is de aanwezigheid van twee nationale parken, die als representanten voor de landschappelijke verscheidenheid en de sterke recreatieve sector staan. De Drents-Friese wolden voeren in hun huisstijl de kleuren groen en geel, waarvan de eerstgenoemde kleur in het wapen verwerkt is. Het Dwingelderveld voert in hun huisstijl de kleuren paars en blauw. Omdat de kleur paars als te ongebruikelijk afvalt, is gekozen voor de kleur blauw. De kleur groen heeft bovendien als voordeel dat hierdoor de sterke agrarische sector in heden en verleden verbeeld wordt.

Een ander opvallend kenmerk van de gemeente is de Drentse Hoofdvaart. Vóór de economische ontwikkeling van het gebied is dit kanaal lange tijd van groot belang geweest. Hij doorsnijdt de gemeente van noordoost naar zuidwest, vandaar dat deze verbeeldt is door een linkerschuinbalk. Met de kleur zwart die de schuinbalk in het ontwerp heeft wordt aangegeven dat de Drentse Hoofdvaart is gegraven voor het vervoer van turf en daartoe ook een aantal eeuwen gediend heeft. Voor de twee kwartieren waarop deze linkerschuinbalken op geplaatst zijn, is de kleur goud gekozen: verreweg het grootste gedeelte van de ondergrond van de gemeente bestaat uit zandgrond.

De keuze voor een gevierendeeld schild verwijst naar het feit dat de gemeente bestaat uit vier voormalige samenstellende gemeenten en vier hoofdkernen, die tevens de middeleeuwse kerspelen (als bestuurlijke voorloper van de gemeenten) vormden. De linkerschuinbalk is niet over alles heen geplaatst omdat hij anders teveel nadruk zou krijgen. Het blauwe kwartier is onder en het groene kwartier boven de linkerschuinbalk geplaatst, enigszins in overeenstemming met de geografische ligging van de twee parken, als men het noorden boven plaatst.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Informatie van het Drents Heraldisch College