Middelharnis

From Heraldry of the World
Revision as of 09:50, 24 April 2024 by Knorrepoes (talk | contribs) (→‎Oorsprong/verklaring)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Middelharnis/Arms (crest) of Middelharnis

Het wapen van 1816
Wapen van Middelharnis/Arms (crest) of Middelharnis

Het wapen van 1908
Wapen van Middelharnis/Arms (crest) of Middelharnis

Het wapen van 1966
MIDDELHARNIS

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zuid Holland
Zuidhol2.jpgAdditions:

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1816) Van lazuur, beladen met den ridder St.Joris den draak doorstekende, alles van goud.
  • (1908) Van zilver beladen met een borstharnas met dijstukken van azuur.
  • (1966) Doorsneden : I gedeeld : a in goud een dwarsbalk van sabel, waaroverheen een van sabel en zilver geschakeerd St.Andrieskruis, b in keel een goud getongde, genagelde en gekroonde leeuw van zilver, II in azuur een dwarsbalk van goud, over alles heen een hartschild van azuur, geflankeerd van zilver en beladen met een borstharnas met dijstukken, eveneens van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 24 juli 1816 en gewijzigd op 23 oktober 1908 en 10 augustus 1966.

Middelharnis werd gesticht op ingedijkte gronden in bezit van het klooster St. Michiel te Antwerpen. De gemeente noemde in de aanvraag van het wapen in 1815 ook dat het wapen met St. Michiel als wapen gevoerd werd door het dorp. Een afbeelding is bekend sinds 1660. Bij het 300-jarig bestaan van het dorp, in 1765, stond het raadhuis in het middelpunt van de belangstelling. Boven de hoofdentree werd namelijk een fraai geschilderd chassinet (houtsnijwerk in raam) onthuld, voorstellende St. Michiel. Dit houtsnijwerk hing tot in de jaren 1990 in het gemeentehuis. De heilige had aan zijn arm een klein schildje waarop een lichtgekleurd harnas. Kleuren zijn uiteraard niet bekend

Waarom de Hoge Raad van Adel dit heeft gewijzigd in een St. Joris in de beschrijving is niet bekend. Omdat geen kleuren werden aangegeven, is het wapen in de Rijkskleuren verleend. De tekening geeft overigens St. Michael weer....

Van de heerlijkheid Middelharnis was ook een sprekend wapen met een harnas bekend. In 1908 gaf de gemeente aan als reden voor de wijziging van het wapen, dat het schildje met het harnas het oude (echte) wapen was, en dat St. Michiel dus alleen als schildhouder fungeerde. Omdat ook St. Joris dus de foute heilige was, wilde de gemeente het oude 'harnas'-wapen in ere herstellen. Oude tekeningen laten een licht schild op een donker veld zien. De gemeente vroeg daarom als nieuw wapen een gouden harnas op blauw aan. Tegelijkertijd werd het wapen ook andersom beschreven, blauw op zilver. Dit wapen is bekend sinds 1673 en werd ook aangegeven in het 18e eeuwse Manuscript Beelaerts van Blokland. Daarom werd het wapen door de Hoge Raad van Adel als blauw op zilver verleend.

In de Nieuwe Cronyk Van Zeeland wordt een zilveren harnas op een blauwe paal geplaatst, dus nog (iets) meer sprekend, in de Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver van een eeuw later is het een gouden harnas op een blauw veld.

In het nieuwste wapen is het harnas (nu in de kleuren van de Nieuwe Cronijk can Zeeland) van Middelharnis geplaatst op een schild met daarop de wapens van de familie Van Aerssen, een aanzienlijke familie en in bezit van de heerlijkheid Sommelsdijk (Ia); de leeuw uit het wapen Van Bronckhorst, lange tijd ambachtsheren van Stad aan het Haringvliet (Ib); en het wapen van Nieuwe Tonge (II).

Afbeeldingen

Literatuur: Bontekoe, 1966; Beelaerts van Blokland, 17??; Both, 1992 (artikel verkregen via de gemeente)


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.542
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site