Utrechtse Heuvelrug

Revision as of 06:14, 21 September 2018 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "50 px|Link=Netherlands[[Category:Nederlandse" to "[[Category:Nederlandse")

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens

Onderdeel van:
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.542
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





UTRECHTSE HEUVELRUG

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2007 Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg (1931 Driebergen (1857 Sterkenburg), Rijsenburg), Leersum (1857 Darthuizen), Maarn

I : 3 mei 2006 "Gevierendeeld door een kruis van zilver, het eerste kwartier van sabel, beladen met een leeuw van zilver, getongd, genageld en gekroond van goud, de overige kwartieren van keel, beladen met een zuil, een lelie en een rad, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee maal drie parels."

Oorsprong/verklaring

Het wapen is gebaseerd op het wapen van het Stuicht Utrecht (zilver kruis in rood), met in de kwartieren symbolen voor de opgeheven gemeenten. De leeuw in het eerste kwartier is afgeleid van het wapen van de familie Van Gaesbeek. Het is afkomstig uit het wapen van Driebergen-Rijsenburg, maar de familie speelde ook een rol in de andere gemeenten. De zuil is afkomstig van Leersum, de lelie van Amerongen en het rad van Doorn en Maarn.Als tweede variant had de Hoge Raad van Adel een simpeler wapen voorgesteld, namelijk een rood schild met de zilveren schuinbalk van Amerongen, vergezeld van een zuil en een rad. Een derde variant was een gouden schild met een groen vijfblad, als symbool voor het groene karakter van de gemeente en de vijf opgeheven gemeenten.De gemeente koos uiteindelijk voor bovenstaand wapen.

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2006.