Sint Maarten (eiland)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo.gif
Heraldry of the World
The main resource for civic heraldry since 1996 with 288,951 images
Logo.gif


Sint Maarten


Sint Maarten.jpg Sint Maarten-flag.gif Nedant-location.jpg
The National Arms of Sint Maarten The National Flag Location

Country

Sint Maarten was part of the Netherlands Antilles until 1986, when it became an independent country within the Kingdom of the Netherlands. The country comprises roughly half of the island of the same name. The other half is the French overseas territory of Saint Martin

Sint Maarten is not divided into municipalities, but the island is governed as a whole. None of the villages on the island uses arms.

National arms of Sint Maarten

Sint Maarten.jpg
Official blazon
Dutch Een schild van azuur omringd door een lichtzwarte lijn, met oranje omlijsting, in het midden van het schild een afbeelding van het gebouw, bekend als de "Courthouse" in wit en groen met lichtzwarte lijnen, in de linker bovenhoek een afbeelding van de bloem "Wedelia Jacquini" (yellow sage) met lichtzwarte omlijning, in de rechter bovenhoek een afbeelding, in wit met lichtzwarte omlijning, van het monument betreffende herdenking van de vriendschap en eendrachtigheid van de bevolking van de Nederlandse en Franse gedeelten van het eiland, gelegen aan de Unionroad op de grens tussen de beiden gedeelten van het eiland, het schild gedekt met een, in een opkomende zon van goud omlijnd in lichtzwart, vliegende "Pelecanus occidentalis" (Pelican) in grauwgrijs, aan de benedenkant van het schild een lint in goud omlijnd in lichtzwart, met daarop de wapenspreuk "SEMPER PRO GREDIENS" in azuren letters.
English blazon wanted

The arms were adopted by the island council on July 22, 1982.

The colours are derived from the flag of the Netherlands. The arms show the old courthouse, a bouquet of yellow sage (the national flower), and a silhouette of the monument honouring Dutch-French friendship and the unity of both parts of the island. The orange border symbolizes loyalty to the ruling Dutch house of Oranje-Nassau.

The crest is formed by a yellow disc which represents the sun, and a grey silhouette of a pelican in flight.

The motto in Latin, "Semper Progrediens" means "Always Progressing".

Image gallery

Literature :


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site