Basiliek van de H. Petrus te Boxtel

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


BASILIEK VAN DE H. PETRUS TE BOXTEL

I : 17 augustus 2012
"Doorsneden; I in sabel, schuingekruist, een conopeum van goud, waarvan het scherm gebaand van goud en keel, met volants van hetzelfde, om en om, gevoerd van goud, en een tintinnabulum van goud, waarin een klokje van zilver; II gedeeld; a in goud twee gekruiste sleutels, de baarden naar beneden en toegewend, boven vergezeld van een naar links omgevallen kelk, waaruit twee bloeddruppels vallen, alles van keel; b in keel twee dwarsbalken van zilver, vergezeld van acht zwemmende eenden van goud, geplaatst drie, twee en drie. Devies: SANGUIS MEUS NOVI TESTAMENTI in letters van sabel op een lint van zilver."

Wapen van Basiliek van de H. Petrus te Boxtel/Arms (crest) of Basiliek van de H. Petrus te Boxtel

Oorsprong/verklaring

Het wapen bestaat uit de gebruikelijke vormgeving van wapens van basilieken : boven de symbolen van een basiliek, en onder rechts de symbolen van de beschermheilige van de basiliek en links het wapen van de gemeente waarin de basiliek ligt. In dit geval sleutels en kelk voor de H. Petrus. De balken met de merletten komen uit het wapen van de gemeente Boxtel.

The arms show the general pattern for arms of churches in the Netherlands; in the upper part the symbol of a basilica, and in the lower half the symbols of the patron saint and (part) of the arms of the town in which the basilica is situated. In this case the crossed keys for St. Peter m the municipal arms of Boxtel.


Literatuur: -