Herpt en Berne

From Heraldry of the World
Revision as of 16:38, 29 August 2010 by Knorrepoes (talk | contribs) (Created page with '{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic her…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif

HERPT EN BERNE

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : 1935 Heusden
Toevoegingen : -

I : 28 september 1819
"In zilver 3 kussens van keel."

NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening

Herptbe.gif

Oorsprong/verklaring:
Herpt en Berne vormden een heerlijkheid in het land van Heusden. (Berne hoort tegenwoordig bij Kerkwijk door een omlegging van de Maas).

De burgemeester stuurde in 1815 en 1816 een brief, waarin hij een afdruk van het plaatselijke zegel opstuurde. Hij sprak zichzelf in beide brieven echter tegen; in de eerste brief wer het al sinds onheugelijke tijden gebruikt, in de tweede was het wapen net aangnomen, omdat Herpt geen wapen had gevoerd...

Het ontwerp bestond uit het wapen met de drie kussens. Dit wapen is ontleend aan het wapen van de familie Rietveld van Herpt en Sprang. De familie is afkomstig uit Heusden en bekleede daar belangrijke posities, oa burgemeetsr. In 1818 werd Johan van Rietveld ook heer van Herpt en Berne. Daarvoor was hij sinds 1809 secretaris van de heerlijkheid.

In het manuscript Beelaerts van Blokland wordt voor de heerlijkheid een geheel ander wapen gegeven, namelijk : "gedwarsbalkt van azuur en keel van zes stukken, over alles heen een karbonkel van goud."

De oorsprong van het wapen is niet bekend, wel lijkt de karbonkel op een band met Kleef te duiden.

Herpt.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Herptbern.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

In 1993 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen te gebruiken als dorpswapen en tegelijkertijd de kleur van het veld van goud te maken. Dit is meer in overeenstemming met het wapen van Rietveld.

Literatuur : Brekel, 1993b; Beelaerts van Blokland, 17??