Kerkwijk

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Kerkwijk/Arms (crest) of Kerkwijk
Heerlijkheidswapen
Wapen van Kerkwijk/Arms (crest) of Kerkwijk
Gemeentewapen
KERKWIJK

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Gelderland
Gelderla.jpgAdditions:

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (heerlijkheid, 1818) In zilver een kerk met aan de linker kant een toren, van keel, gedakt van azuur, staande op een losse grond van sinopel.
  • (1923) In keel 3 palen van paalvair en een schildhoofd van goud beladen met eenen gaanden leeuw van keel.
  • (1960) In keel 3 palen van vair en een schildhoofd van goud beladen met een gaande leeuw van keel.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 7 oktober 1818 aan de heerlijkheid en op 10 september 1923 en opnieuw op 28 december 1960 aan de gemeente.

Het heerlijkheidswapen is een sprekend wapen, een kerk op een grond. Het is me niet bekend of de gemeente het heerlijkheidswapen ook heeft gebruikt tot 1923.

Het gemeentewapen is afgeleid van het wapen van de familie De Cocq. Het wapen De Cocq is een afgeleide van het wapen van Châtillon, zie hiervoor de beschrijving onder Hardinxveld.

De familie De Cocq had bezittingen op diverse plaatsen in de gemeente, nl Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen. Kerkwijk kwam waarschijnlijk al in 1265 aan Rudolf van Châtillon, Bruchem en Delwijnen worden in 1294 genoemd als lenen van Gerrit de Cock (een kleinzoon van Rudolf van Châtillon). In latere eeuwen zijn de heerlijkheden overgegaan in andere handen. De heerlijkheid Kerkwijk en Bruchem wordt in 1610 gesplitst.

Bij het ontwerp van het wapen in 1923 werd het basiswapen Châtillon gebruikt, met in het schildhoofd de toevoegingen van de verschillende takken, die in de gemeente van belang waren. Rechts zou de uitkomende leeuw van De Cocq van Bruchem, heren van Kerkwijk en Bruchem, moeten komen, links een ruiterspoor van De Cocq van Delwijnen. Deze herkenningstekens zijn terug te vinden op zegels van de verschillende geslachten. De Hoge Raad van Adel maakte echter bezwaar, aangezien niet bewezen kon worden det de familie De Cocq van Delwijnen daadwerkelijk met de heerlijkheid Delwijnen was beleend. Wel heeft de familie grote invloed gehad in Delwijnen, waarschijnlijk als onderheren onder de heren Van Vianen. Hierdoor eist de Hoge Raad van Adel dat het spoorrad wordt verwijderd.

Het oudste zegel van Gerrit de Cocq van Bruchem dateert uit 1391 en vertoont in het schildhoofd een leeuw met een ruiterspoor op de borst. De Hoge Raad vond dat te gedetailleerd en wenste alleen een leeuw. Echter een uitkomende leeuw is onmogelijk gezien de gelijkenis met Est en Opijnen. Als voorstel werd daarom een gaande leeuw voorgesteld, wat de goedkeuring van de gemeente kon wegdragen.

Na de samenvoegingen in 1955 is het wapen ongewijzigd opnieuw verleend. Opvallend ook zonder de gebruikelijke gemeentekroon. Nederhemert voerde eveneens een wapen gebaseerd op het Châtillon wapen, Gameren voerde een geheel ander wapen. Ook Gameren is echter een bezit geweest van een tak van de familie de Cocq (de Cocq van Waardenburg). Aangezien alle dorpen in de gemeente ooit in bezit geweest zijn van het geslacht de Cocq, was een wapenwijziging niet nodig.

Afbeeldingen

Literatuur: Dumont en Kleijnen, 1992


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.300
  • Waarvan afbeeldingen: 14.726

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site