Difference between revisions of "Laarbeek"

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replace - "{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens)
Line 23: Line 23:
 
[[Litwap|Literatuur]] :  De wapens en vlag van de gemeente Laarbeek. Rapport van de projectgroep samenwerkende heemkundekringen. Laarbeek, juni 1997.
 
[[Litwap|Literatuur]] :  De wapens en vlag van de gemeente Laarbeek. Rapport van de projectgroep samenwerkende heemkundekringen. Laarbeek, juni 1997.
  
[[Category:Netherlands]]
+
[[Category:Nederlandse gemeentewapens L]]
 
[[Category:Noord Brabant]]
 
[[Category:Noord Brabant]]
 
[[Category:Granted 1999]]
 
[[Category:Granted 1999]]

Revision as of 06:33, 17 May 2015

Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


LAARBEEK

Provincie : Noord Brabant
Opheffing : -
Toevoegingen : 1997 Aarle-Rixtel (1968 Stiphout (ged)), Beek en Donk, Lieshout

I : 17 juli 1999

"In zilver een golvende dwarsbalk van azuur, vergezeld boven van twee molenijzers van keel, beneden van een lelie van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Laarbeek.gif

Oorsprong/verklaring :
De dwarsbalk in het wapen staat voor het beek gedeelte in de gemeentenaam. De molenijzers zijn ontleend aan het wapen van Dirk de Rover, de oudst bekende heer van Aarle-Rixtel en Beek en Donk. De beide dorpen worden ieder door één molenijzer gesymboliseerd. De lelie staat als symbool voor Lieshout. De patrones van de abdij van Floreffe, die veel invloed had in Lieshout, was Onze Lieve Vrouw, wiens symbool de lelie is.

Oorspronkelijk werd een gouden kroon met zeven parels en omwonden met een parelsnoer van vier windingen aangevraagd. Deze kroon is een zogenaamde baronnenkroon en kwam voor op de zegels van Beek en Donk. Een dergelijke kroon is echter niet gebruikelijk in de Nederlandse heraldiek en werd dus verworpen door de Hoge Raad van Adel.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):


© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink

Literatuur : De wapens en vlag van de gemeente Laarbeek. Rapport van de projectgroep samenwerkende heemkundekringen. Laarbeek, juni 1997.