Ordinariaat voor de Nederlandse Strijdkrachten

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


ORDINARIAAT VOOR DE NEDERLANDSE STRIJDKRACHTEN

I : 21 februari 1997
"In azuur een gekroonde, gevleugelde zeeleeuw van goud, getongd en genageld van keel, met beide klauwen een kruisstaf van goud opgeheven houdend. Het schild gedekt met een gouden met edelstenen bezette mijter, waarvan ter weerszijden van het schild twee gouden, van keel gevoerde linten met gouden franje afhangen, de uiteinden beladen met een breedarmig kruisje van keel; achter het schild, schuingekruist, een gouden kromstaf, de krul naar buiten gericht, en een omgekeerd zwaard van zilver met gouden gevest. "

Wapen van Ordinariaat voor de Nederlandse Strijdkrachten/Coat of arms (crest) of Ordinariaat voor de Nederlandse Strijdkrachten

Oorsprong/verklaring

De zeeleeuw werd voor het eerst voorgesteld als symbool in 1983, maar het is destijds niet tot een wapenverlening gekomen. De zeeleeuw slaat op de vier krijgsmachtonderdelen, marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. De kruisstaf is een symbool als brenger van vrede. De leeuw is de Nederlandse Leeuw, maar kan ook slaan op de leeuw van Juda. In eerste instantie werd dan ook gevraagd om de spreuk Ecce vicit leo de tribu Juda (Apocalyps 5-5). Aangezien er geen historische grondslag voor dit devies was, werd het niet toegekend.


Literatuur: Daae, 1997