Geraardsbergen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Geraardsbergen/Arms (crest) of Geraardsbergen
GERAARDSBERGEN

Country : Belgium
Belgium.jpgProvince :
Oost-Vlaanderen
Oostvlaanderen.jpgAdditions: (to see click on expand)


Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1818) Van zilver, beladen met een gefleuronneert kruis staande op drie trappen alles van lazuur, geaccosteerd ter regterzijde van een schild van zilver beladen met een klimmenden leeuw van keel, gekeerd ter linker zijde, en ter linkerzijde van een schild van zilver, beladen met een klimmenden leeuw van keel, gekeerd ter regter zijde; het schild gedekt met een gouden kroon.
  • (1907) In goud een rood Calvarie-Kruis op drie trappen, gevoegd met zilver, vergezeld rechts van een zwarten dubbelen adelaar en links van een rood-genagelden en -getongden zwarten leeuw met gouden kroon, het schild overdekt met eene gouden stedekroon.
  • (1987) In zilver een kalvariekruis van keel op drie treden van hetzelfde, vergeszeld rechts van een schild van goud met een dubbele adelaar van sabel en links van een schild van goud met een leeuw van sabel. Het schild getopt met een stedekroon met vijf torens van goud.
English blazon wanted

Origin/meaning

The arms were officially granted on August 4, 1818 again on April 19, 1907 and on May 26, 1987.

The oldest seal of Geraardsbergen dates from 1244 and shows a mountain with trees and a cross. The mountain probably is canting (berg-mountain). A seal from the late 13th century also shows a mountain with a cross. The combination of the mountain and cross, flanked by a lion and an eagle appeared on a seal from 1287. The eagle is the Imperial eagle, the lion is the lion of Vlaanderen (Flanders). Later the mountain with the cross gradually changed in to the present monument with the cross. The meaning of the cross is not known.

Image gallery

Literature: Servais, 1955


Belgium heraldry portalThis page is part of the
Belgium.jpg
Belgium heraldry portal


Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Civic heraldry:  • Total pages in the Belgium section : 6,183
  • of which images : 4,973

Other heraldry:


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site