Lillo (Antwerpen)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Lillo (Antwerpen)/Arms (crest) of Lillo (Antwerpen)
The arms from 1819
Wapen van Lillo (Antwerpen)/Arms (crest) of Lillo (Antwerpen)
The arms from 1928
LILLO


Country : Belgium
Belgium.jpgProvince :
Antwerpen
Antwerp3.jpgIncorporated into:


Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1819) in de lengte doorsneden, het eerste van lazuur, beladen met een hart van goud, het tweede dwars doorsneden: het eerste van goud beladen met een meteen knods en schild gewapenden man alles van lazuur, het tweede van lazuur beladen met drie gouden zespuntige sterren twee en een, het schild rustende tegen een boom.
  • (1928) Gedeeld : 1 van zilver met een plompenblad van sinopel, hetgeen is Massieu; 2 doorsneden: a) van goud met een wildeman in vleeschkleur van voren gezien, uitkomend uit de doorsnijding, gekroond met loof van sinopel, houdende in de rechterhand een knots van zilver rustend op zijn schouder en in de linkerhand een rondas van hetzelfde; b) van sabel met 3 sterren met 6 stralen van zilver; hetgeen is van Dale. Het schild houdend twee elkaer aanziende vogels in natuurlijke kleur en gesteld op een gelelied en van onderen toegespitst kruis van keel. Dit alles geplaatst op een boom van sinopel.
English blazon wanted

Origin/meaning

The arms were granted on October 6, 1819 and again on December 4, 1928.

The fortress of Lillo, on the mouth of the river Schelde played a major role in the Dutch/Belgian history. In the 17th century the Dutch held the fortress even though the Spanish Duke of Parma inundated the whole village. Lillo became part of Belgium in 1839, 9 years after the independence of Belgium from Holland.

The heart is derived from the arms of the Massieu family, Lords of Lillo. The other half is derived from the arms of the Van Dale family, Lords of Lillo in the 16th and 17th century.

The previous arms were granted on October 6, 1819 and show basically the same design, but placed in front of a tree.

As in 1816 the mayor could not state the colours of the arms, the arms were granted in the Dutch national colours (as until 1830 Belgium was part of the Netherlands).

Image gallery

Literature: Servais, 1955


Belgium heraldry portalThis page is part of the
Belgium.jpg
Belgium heraldry portal


Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Civic heraldry:  • Total pages in the Belgium section : 6,172
  • of which images : 4,962

Other heraldry:


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site