Runcu (Dâmbovița)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search

RUNCU (DÂMBOVIȚA)

District/county (județ) : Dâmbovița

Stema Runcu (Dâmbovița)

Official blazon

Un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat albastru, despicat în partea superioară. În prima partiție, în câmp argintiu, se află șase prune albastre dispuse 3: 2:1, având fiecare în partea de sus câte o frunză verde ondulată, orientată spre dextra și așezată în fascie. În a doua partiție, în câmp verde, se află un bărbat (cioban) redat în întregime, văzut din față, cu capul întors 2/3 spre senestra, purtând pe cap un clop, îmbrăcat cu cioareci, cămașă, brâu de care atârnă în partea stângă o traistă cu caroiaj. Pe umeri poartă un cojoc și este încălțat cu opinci, ținând mâna stângă, din care se vede palma cu patru degete și jumătate din antebraț, la mijlocul brâului cu care este încins; în mâna dreaptă are o bâtă așezată puțin oblic spre dextra. În fața bărbatului se află o oaie care broșează cu jumătate din spatele corpului peste o porțiune din picioarele lui, totul de aur. În vârful scutului, în câmp argintiu, se află un deal cu trei coline verzi. Pe colina din mijloc stă un cerb cu piciorul drept anterior ridicat și flexat la aproape 45°. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Origin/meaning

The arms were officially granted on July 27, 2017.

The plums represent the main occupation of the inhabitants, fruit growing, and their number indicates the number of component villages of the commune.

The wavy bar symbolizes the natural monument called "La Blide", where the water flows in a series of depressions formed in the rock, leaving the impression of flowing from one vessel to another.

The shepherd and the sheep remind of the specific occupation of the area, raising animals. The deer represents the rich wildlife of the area.

The mural crown with a crenellated tower means that the locality has the rank of commune.

Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Romania.jpg
Romanian heraldry portal
Heraldica României
Romania-flag.gif

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literature: image from the decree 542/2017