Kijfhoek: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
1 byte removed ,  07:21, 2 May 2012
m
Text replace - "====Oorsprong/verklaring:====" to "====Oorsprong/verklaring===="
m (Text replace - "'''Oorsprong/verklaring:'''<br/> " to "====Oorsprong/verklaring:====")
m (Text replace - "====Oorsprong/verklaring:====" to "====Oorsprong/verklaring====")
Line 17: Line 17:
[[File:Kyfhoek.gif|center]]  
[[File:Kyfhoek.gif|center]]  


====Oorsprong/verklaring:====De bedijking van de Zwijndrechtse waard werd in 1331 in gang gezet door Hendrik van Brederode. Hij bepaalde dat iedereen die meer dan 1/16 aandeel van de kosten van de nieuwe waard voor zijn rekening zou nemen, deze de titel Ambachtsheer van een gedeelte van de waard zou krijgen. Hierop besloot een achttal personen de bedijking te financieren. Zij kregen daarop allen 1/8 deel van de waard in leen. Deze 8 personen waren: Heer Schobbeland van Zevenbergen, die het gebied rond het huidige [[Zwijndrecht (Zuid Holland)|Zwijndrecht]] verkreeg; N van de Lindt, naar wie de Groote en [[Kleine Lindt]] zijn genoemd; Heer Oudeland, naar wie [[Heeroudelands Ambacht]] is genoemd; Jan van Roozendaal, die [[Heerjansdam]] verkreeg; Daniel en Arnold van [[Kijfhoek]]; Claes van [[Meerdervoort]]; Adriaan van Sandelingen, die [[Sandelingen Ambacht]] verkreeg en tenslotte Zeger van [[Kijfhoek]], wiens zoon [[Hendrik Ido Ambacht|Hendrik Ido]] ambachtsheer werd.  
====Oorsprong/verklaring====De bedijking van de Zwijndrechtse waard werd in 1331 in gang gezet door Hendrik van Brederode. Hij bepaalde dat iedereen die meer dan 1/16 aandeel van de kosten van de nieuwe waard voor zijn rekening zou nemen, deze de titel Ambachtsheer van een gedeelte van de waard zou krijgen. Hierop besloot een achttal personen de bedijking te financieren. Zij kregen daarop allen 1/8 deel van de waard in leen. Deze 8 personen waren: Heer Schobbeland van Zevenbergen, die het gebied rond het huidige [[Zwijndrecht (Zuid Holland)|Zwijndrecht]] verkreeg; N van de Lindt, naar wie de Groote en [[Kleine Lindt]] zijn genoemd; Heer Oudeland, naar wie [[Heeroudelands Ambacht]] is genoemd; Jan van Roozendaal, die [[Heerjansdam]] verkreeg; Daniel en Arnold van [[Kijfhoek]]; Claes van [[Meerdervoort]]; Adriaan van Sandelingen, die [[Sandelingen Ambacht]] verkreeg en tenslotte Zeger van [[Kijfhoek]], wiens zoon [[Hendrik Ido Ambacht|Hendrik Ido]] ambachtsheer werd.  


Het wapen is dus afgeleid van het wapen van de familie van Kijfhoek en uiteindelijk van de familie Van [[Arkel]], waarvan de Van Kaijhoek's een afsplitsing waren. In 1472 ging de heerlijkheid over op de familie Van Assendelft en daarna op meerdere andere families.
Het wapen is dus afgeleid van het wapen van de familie van Kijfhoek en uiteindelijk van de familie Van [[Arkel]], waarvan de Van Kaijhoek's een afsplitsing waren. In 1472 ging de heerlijkheid over op de familie Van Assendelft en daarna op meerdere andere families.
approved, Bureaucrats, Interface administrators, Members who can see the literature depository, Administrators, uploader
3,707,955

edits

Navigation menu