's Gravenhage: Difference between revisions

186 bytes added ,  17:24, 7 October 2012
no edit summary
m (Text replace - "====Oorsprong/verklaring====" to "====Oorsprong/verklaring==== ")
No edit summary
Line 23: Line 23:


Beide wapens zijn identiek, alleen is het tweede wapen verleend om de verschillen tussen de tekst en de officiële tekening weg te werken.
Beide wapens zijn identiek, alleen is het tweede wapen verleend om de verschillen tussen de tekst en de officiële tekening weg te werken.
III : ?-2012
[[FIle:gravenhage.jpg|center]]


====Oorsprong/verklaring====
====Oorsprong/verklaring====
Den Haag ('s Gravenhage) vormde tot het einde der 13e eeuw een onderdeel
Den Haag ('s Gravenhage) vormde tot het einde der 13e eeuw een onderdeel van de heerlijkheid Monster. Wanneer de kerk en het Haagambacht zich officieel van Monster hebben afgescheiden is niet met zekerheid te zeggen, het is omstreeks 1275-1285 geweest. De eerste schriftelijke vermelding dateert in ieder geval uit 1291.  
van de heerlijkheid Monster. Wanneer de kerk en het Haagambacht zich officieel van Monster hebben afgescheiden is niet met zekerheid te zeggen, het is omstreeks 1275-1285 geweest. De eerste schriftelijke vermelding dateert in ieder geval uit 1291.  


De oudste vermelding van een schout en schepenen van Den Haag dateert uit 1302, het is dus waarschijnlijk dat direct bij de afscheiding een schepenbank is opgericht. Het is waarschijnlijk dat er toen ook een zegel
De oudste vermelding van een schout en schepenen van Den Haag dateert uit 1302, het is dus waarschijnlijk dat direct bij de afscheiding een schepenbank is opgericht. Het is waarschijnlijk dat er toen ook een zegel is gevoerd, maar dat zegel is verloren gegaan.  
is gevoerd, maar dat zegel is verloren gegaan.  


Het oudste bewaarde zegel dateert van 27 maart 1307. Het vertoont een kasteel met 3 torens, de middelste hoger dan beide andere, aan ieder kant geflankeerd door een boomgroep. Deze voorstelling blijft tot in de 19e eeuw op zegels voorkomen en slaat waarschijnlijk op de grafelijke burcht. Het zegel wordt langdurig gebruikt en tot 1416 zijn er 28 exemplaren van bekend. Inmiddels is er al wel een tweede zegel in gebruik genomen met dezelfde voorstelling, zij het in een andere uitvoering (afbeelding 1). Het is voor het eerst bekend uit 1369 en wordt tot 1555 gebruikt. Er zijn vele tientallen exemplaren van
Het oudste bewaarde zegel dateert van 27 maart 1307. Het vertoont een kasteel met 3 torens, de middelste hoger dan beide andere, aan ieder kant geflankeerd door een boomgroep. Deze voorstelling blijft tot in de 19e eeuw op zegels voorkomen en slaat waarschijnlijk op de grafelijke burcht. Het zegel wordt langdurig gebruikt en tot 1416 zijn er 28 exemplaren van bekend. Inmiddels is er al wel een tweede zegel in gebruik genomen met dezelfde voorstelling, zij het in een andere uitvoering (afbeelding 1). Het is voor het eerst bekend uit 1369 en wordt tot 1555 gebruikt. Er zijn vele tientallen exemplaren van bewaard.
bewaard.


{|align="center"
{|align="center"
Line 75: Line 77:
|align="center"|[[File:gravenhage.hag.jpg|center]]  <br/>Het wapen in de [[Koffie Hag albums]] +/- 1930  
|align="center"|[[File:gravenhage.hag.jpg|center]]  <br/>Het wapen in de [[Koffie Hag albums]] +/- 1930  
|}
|}
In 2012 werd de wapenspreuk verleend omdat de stad en zijn inwoners zich al meer dan honderd jaar inzetten voor het internationale recht.


Een leuk, echter onwaarschijnlijk, volksverhaal luidt aldus:<br/>
Een leuk, echter onwaarschijnlijk, volksverhaal luidt aldus:<br/>
approved, Bureaucrats, Interface administrators, Members who can see the literature depository, Administrators, uploader
3,706,199

edits