Slaperdijk: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
380 bytes added ,  10:04, 17 September 2016
no edit summary
No edit summary
No edit summary
Line 15: Line 15:


===Oorsprong/verklaring===
===Oorsprong/verklaring===
Het college beheerde de in 1652 aangelegde dijk ten noorden van Veenendaal, die bij een dijkdoorbraak van de Rijn de Vallei moest beschermen. Het wapen komt voor op het in 1705 gesneden zegel van het college, en is waarschijnlijk een samenvoeging van de wapens van [[Amersfoort]] (I), [[Leusden]] (II), [[Woudenberg]] (III) en [[Renswoude]] (IV). De kraanvogel is waarschijnlijk een wapen van de toenmalige dijkgraaf. Ook op een kaart van 1705 wordt het wapen vermeld.
Het college beheerde de in 1652 aangelegde dijk ten noorden van Veenendaal, die bij een dijkdoorbraak van de Rijn de Vallei moest beschermen. Het wapen komt voor op het in 1705 gesneden zegel van het college, en is waarschijnlijk een samenvoeging van de wapens van [[Amersfoort]] (I), [[Leusden]] (II), [[Woudenberg]] (III) en [[Renswoude]] (IV). Ook op een kaart van 1705 wordt het wapen vermeld.
 
De kraanvogel wordt meestal afgebeeld met een steen in een van de poten als symbool van waakzaamheid. Dit is afgeleid van een oude legende dat de kraanvogels, die aan de oever van de Nijl leefden, werden bejaagd door de pygmeën (..). Om zich te beschermen verzamelden de dieren zich in de nacht en stand er altijd minimaal één vogel op wacht met een steen in de poot.
 
In dit geval kan de kraanvogel dus duiden op de betekenis van de slaperdijk.


{|align="center"
{|align="center"
approved, Bureaucrats, Interface administrators, Members who can see the literature depository, Administrators, uploader
3,705,629

edits

Navigation menu