De Marne

Revision as of 08:30, 9 September 2022 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "{{media}} Literatuur :" to " '''Literatuur''':")

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens

Onderdeel van:
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.318
  • Waarvan afbeeldingen: 14.744

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




DE MARNE

Provincie  : Groningen
Opheffing  : 2019 Het Hogeland
Toevoegingen : 1992 Ulrum (1990 Eenrum, Kloosterburen, Leens)

I : 12 oktober 1990
"In azuur een omgewende sleutel van goud, de baard met een kruisvormige opening, gaande over een golvende dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

Oorsprong/verklaring

Het gebied van de voormalige gemeenten Kloosterburen, Ulrum en het grootste deel van Leens vormde vroeger een eilandje in de Hunze. Onder de naam De Marne vormde het een onderkwartier van het landschap Hunsingo. Eenrum behoorde samen met Baflo en Warffum tot het onderkwartier Halfambt, eveneens onderdeel van Hunsingo.

De Marne had grote rechtsvrijheid, daar de Duitse keizer maar erg winig regeringsmacht kon uitoefenen. De Marne had en zegel vanaf 1375 en vertoonde St.Pieter, met een sleutel met kruisvormige kop. De zetel van het gerecht was in de aan St.Pieter gewijde kerk te Leens.

Bij het ontwerpen van een nieuw wapen werd ook het Laurentiusrooster opgenomen (zie Eenrum), maar erg bevredigende resultaten gaf dit niet.

Uiteindelijk werd de dwarsbalk toegevoegd als symbool van de Hunze. Aangezien het gebied grote vrijheid had genoten en drie van de vier gemeenten een vijfbladerige kroon hadden gevoerd werd besloten deze kroon ook aan De Marne te verlenen.


Poststempel 1999


Overige heraldiek


Literatuur: Boo, J.A: de , 1992