Bloemendaal

Revision as of 08:29, 9 September 2022 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "{{media}} Literatuur :" to " '''Literatuur''':")

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens

Onderdeel van:
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,542
  • Waarvan afbeeldingen: 13,279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




BLOEMENDAAL

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2009 Bennebroek

I : 26 juni 1816
" Van lazuur beladen met 3 dokkenbladen, staande 2 en 1, die ter regter boven zijde van keel, die ter linker boven zijde van sijnople en de onderste van zilver."

II : 3 augustus 1968
" Van zilver beladen met 3 meerbladen van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie van Tetterode, die in Bloemendaal een jachtslot bezaten. De familie voerde 3 zilveren bladeren op een veld van sabel; het tweede wapen is dus een verbetering van het eerste wapen.

De drie bladeren zouden bovendien de 3 dorpen uit de gemeente, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang, kunnen symboliseren.

Ini 1804 wordt er melding gedaan van een kist, waaraop het wapen van Bloemendaal, namelijk in zwart drie gekleurde plompebladeren (rood, blauw en wit). Deze werden later verleend op een blauw veld, waarbij het blauwe blad groen werd, waarom is niet duidelijk.

In 1910 werd nog genoemd dat het wapen afgeleid zou zijn van het wapen van de Heer van Bloemendaal in de 17e eeuw, ene Van der Meer. De bladeren zouden dan een sprekend element zijn. Hoewel er 2 Haarlemse families Van der Meer waren, die beide 3 bladeren voerden, waren zij geen Heren van Bloemendaal. Enig verband is dan ook onlogisch. Er lijkt echter geen In ieder geval werd in de 17e en 18e eeuw al een zegel gevoerd met de bladeren. Van den Bergh noemt een 18e eeuws zegel met daarop het schild met de 3 plompebladeren en als randschrift (Bloemendaal) Tetterode, Aalbertsberg en Vogelesang.


Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Briefhoofd, +/- 1965

Briefhoofd, +/- 1985

Briefhoofd, +/- 2000

Poststempel 1974

Poststempel 1986

De bodebus van Bloemendaal

Het wapen op een Willem II bandje

Het wapen op heraldische tegels

Literatuur: VdBergh, 1878; Braakenburg, 1884