Alkemade

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Alkemade/Arms (crest) of Alkemade
ALKEMADE

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zuid Holland
Zuidhol2.jpgAdditions:

Incorporated into:


Loading map...
Official blazon
Dutch Van zilver beladen met een klimmende leeuw van sabel,gekroond en getongd van goud. (NB : niet beschreven is een gouden kroon met 11 parels op het schild)
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 24 juli 1816.

Het wapen is identiek aan en afgeleid van het wapen van het geslacht Van Alkemade. De oudste vermelding van een wapen van een Van Alkemade dateert van 1293 op het zegel van Hendrik van Alkemade. Sinds 1350 wordt de leeuw voorzien van een kroontje. De leeuw is waarschijnlijk afgeleid van het wapen van de heren van de Leck. Dezen voerden al ruim voor 1300 een wapen met een gekroonde dubbelstaartige leeuw. Hendrik van Alkemade was een zoon van de zus van Hendrik van de Lek. Aangezien de familie Van de Lek inmiddels was uitgestorven namen de Van Alkemades de kroon over. Bovendien werd op deze manier verwarring met het wapen van Van Boekhorst (zie Vrije en Lage Boekhorst), die een ongekroonde zwarte leeuw voerden, opgeheven. Waar de oorspronkelijke leeuw vandaan komt is niet bekend.

De kleuren zijn bekend sinds het wapenboek van Heraut Gelre, uit het begin van de 15e eeuw. Sinds de 15e eeuw zijn de kleuren ongewijzigd gebleven. Als heerlijkheidswapen werd het al in de 18e eeuw vermeld, alleen met de tong van keel.

De naam Van Alkemade is overigens afgeleid van het huis (Oud-)Alkemade te Sassenheim. In het midden van de 13e eeuw bestond het dorp en ambacht Alkemade nog niet, wel was er sprake van de familie Van Alkemade.

English summary :
The arms are derived from the arms of the Van Alkemade family, which descended from the Lords of the Le©k, who also used a black lion. When the Lords of the Lek became extinct in the 14th century, the Van Alkemade family also adopted the crown. Later, the lion was used by the Estate of Alkemade and the municipality. The colours of the arms are known since Medieval times and are first mentioned in the Gelre roll of arms.


Literatuur: Gelre, 1414; Kort, 1997; Beelaerts van Blokland, 17??


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg