Batenburg

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BATENBURG

Provincie : Gelderland
Opheffing : 1984 Wijchen
Toevoegingen : -

I : 15 juli 1818
" Een rood schild beladen met een St. Andrieskruis en verzeld door 4 droogscheerdersscharen, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon."

NB : de kroon heeft 5 bladeren

Wapen van Batenburg

Oorsprong/verklaring

Het wapen is het wapen van de oude heren van Batenburg (bekend sinds de 13e eeuw en uitgestorven in de 14e eeuw) en tevens het heerlijkheidswapen. De heerlijkheid was een rijksheerlijkheid, dwz de heren hadden het in leen van de Duitse keizer. Op een zegel uit 1470 komt het wapen al voor, in dit geval als borstschild op de Duitse rijksadelaar. Het wapen is overgenomen door de nieuwe gemeente Wijchen.

Een verklaring van de scharen zou zijn dat ze moesten dienen om de Romeinse adelaar te kortwieken. Deze vreemde verklaring is afgeleid van een spreuk rond het wapen in de ramen van de NH kerk ter plaatse, 'Pour ronger les ailes aux Romains.'.

Een logischer verklaring is dat er een overeenkomst bestaat met het wapen van Gennep en dat de heren van Batenburg verwant waren aan de Van Genneps.

Wapen van Batenburg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Batenburg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Batenburg

Het wapen op een munt van de Bannerheerlijkheid Batenburg (1556, foto Marktplaats)


Literatuur : Gelre, 1414; Schimmelpennick van der Oije, 1985a; Manders, H. (geen verdere bron, informatie via de gemeente Wijchen).