Bocholtz

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BOCHOLTZ

Provincie : Limburg
Opheffing : 1982 Simpelveld
Toevoegingen : -

I : 23 november 1896
" Gedeeld : I in goud de apostel Jacobus de Meerdere, gelaat en handen van natuurlijke kleur, staande op een grasgrond van sinopel, gekleed in een pelgrimsgewaad en met een pelgrimshoed op het hoofd, alles van sabel, op den hoed en op de beide mouwen een schelp van zilver; houdende in de rechterhand een pelgrimsstaf, waaraan een kruikje, beide van sabel, II in azuur een paal van zilver."

Wapen van Bocholtz

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de patroonheilige en het wapen van de familie Von der Leyen, waarvan leden sinds 1680 heren van Simpelveld en Bocholtz waren (vergelijk ook Simpelveld). De heerlijkheid Bocholtz is bekend sinds 1096 als een schepenbank samen met Simpelveld in het land van 's Hertogenrade.

In 1629 wordt de heerlijkheid verpand aan de familie vdBongard, in 1780 verkocht aan Von der Leyen. In de 18e eeuw aan de familie Rochau. Het wapen van Von der Leyen was een paal van zilver in een veld van azuur.

De gemeente had aanvankelijk het schild gespiegeld aangevraagd, maar de Hoge Raad van Adel wilde de parochieheilige op de eerste plaats hebben.


Follow us : Facebook.jpgInstagram.png
(when sharing images on Instagram, use #heraldryoftheworld)

Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; HRvA, dossier Bocholz.