Diepenveen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DIEPENVEEN

Provincie : Overijssel
Opheffing : 1999 Deventer
Toevoegingen : -

I : 9 november 1898
" Gedeeld : I in goud een adelaar van sabel, getongd en geklauwd van keel, gekroond met de kroon van het H.Roomsche Rijk, II van goud, omgekeerd gemanteld van sabel."

Wapen van Diepenveen

Oorsprong/verklaring

Diepenveen voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.

Het wapen is waarschijnlijk ontworpen door de archivaris van het Overijssels streekarchief, Dhr Hoefer. Hij ontwierp een groot aantal wapens in Overijssel, de meeste met een vergelijkbare structuur; rechts een geschiedkundig element, links een plaatselijk symbool.

Het wapen is een combinatie van het wapen van de stad Deventer (adelaar), als bezitter van de ambtmannij van Colmschate, later de gemeente Diepenveen, en een gekeperd veld ter herinnering aan het plaatselijke 'jufferklooster'.

De gemeente heeft in 1957 getracht het wapen te wijzigen. Het voorstel was om het linkerdeel te laten vervallen, waardoor dus een wapen met alleen de adelaar werd verkregen. De Hoge Raad van Adel ging hiermee niet akkoord omdat een wapen werd verkregen dat zeer sterk op dat van Deventer zou lijken. Ook zijn er meerdere gemeenten met alleen een adelaar, waardoor het niet onderscheidend genoeg zou zijn. De gemeente heeft het er verder bij laten zitten.

Wapen van Diepenveen

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Diepenveen

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van Diepenveen

Poststempel 1985

English summary :
The arms are a combination of the eagle taken from the arms of the city of Deventer and a symbol for the local nunnery. The city of Deventer owned the Colmschate Estate to which Diepenveen belonged.

In 1957 the council tried to change the arms to a shield with only the eagle. This proposal was rejected, as the arms would be identical to the Deventer arms.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Sierksma, 1962; Archief Hoge Raad van Adel