Goes

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


GOES

Provincie  :Zeeland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1970 's Heer Arendskerke (ged, 1857 's Heer Hendriks Kinderen (1853 Wiskerke)), Kattendijke, Kloetinge (ged), Wolphaartsdijk

I : 31 juli 1817
"Gevierendeeld : I en IV in zilver spitsgeruit van azuur, II en III gevierendeeld : a en d :in goud een leeuw van sabel, b en c: in goud een leeuw van keel, een schildvoet van sabel, beladen met een gans van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening

II : 21 juli 1970
"Gevierendeeld : I en IV spitsgeruit van zilver en azuur, II en III opnieuw gevierendeeld met in a en d in goud een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel, en in b en c in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur; een schildvoet van sabel met een gans van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Goes

Oorsprong/verklaring

De gans is een sprekend symbool, de bovenste helft is het wapen Holland-Henegouwen uit het Beierse huis, onder welke Goes tot grote bloei kwam. Goes verkreeg stadsrechten in 1405 en het oudste zegel dateert van vrij snel na die tijd. Het zegelstempel, zie afbeelding onder, is nog bewaard. Van den Bergh noemt een tweede zegel uit 1527, waarop het wapen, gehouden door een vrouw, dragende een gedekte beker.

Bij de aanvraag in 1815 was het schild geplaatst tussen 2 gebladerde bomen in een Hollandse tuin, terwijl een blauw lint zich om en door de takken slingerde, waarop in gouden letters de spreuk Fortissimum Civitatus Munimentum Concordia.

Na de gemeentelijke herindeling van 1970 heeft de gemeente het oude stadswapen behouden, echter met aanpassing van de historische details (kleuren van de tong en nagels) van de leeuwen.


Literatuur: vd Meulen, 1889; vdBergh, 1878; Archief Hoge Raad van Adel


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg