Hontenisse

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Hontenisse/Arms (crest) of Hontenisse
Het wapen van 1817
Wapen van Hontenisse/Arms (crest) of Hontenisse
Het wapen van 1970
HONTENISSE

Country: Netherlands
Netherlands.jpg



Province: Zeeland
Zeelandp.jpg



Additions:

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1817) Gedeeld: I in blauw een omgewende Agnus Dei van zilver, staande op een losse grond van sinopel, II in zilver een omziende hond van goud, opklimmend tegen een boom van groen, waarin appels van rood, staande in een pot van groen met 3 banden van zwart, alles op een losse grond van groen.
  • (1970) Gedeeld: I doorsneden a in goud een ongewende voortschrijdende monnik in natuurlijke kleur, gekleed in een pij van zilver, waarover een scapulier van sabel, met een gorden en een kap van hetzelfde, geschoeid van zilver en voor zich uitdragende een paalsgewijs geplaatste schop van azuur, gesteeld van sabel; b in goud een omgewende kieviet van sabel, II in sabel 3 eerst naar onderen en dan naar boven gebogen schuinbalken van zilver; een hartschild van azuur met een oranjeboom van goud, met 3 appels van keel, geplaatst in een tobbe van keel met 2 banden van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 31 juli 1817 en gewijzigd op 2 september 1970.

De oorsprong van het oude wapen is niet bekend. Het Paaslam is een symbool voor St. Johannes de Doper, maar de kerk was gewijd aan Sint Maarten en het dorp was ontstaan als een uithof van de Duinenabdij, die Maria als patrones had. De hond is een sprekend element, de boom herinnert aan de uitgestrekte kroondomeinen in de gemeente.

In het nieuwe wapen herinneren de monnik en de schop aan het vele werk dat de kloosters in dit gebied hebben verricht. Het belangrijkste klooster was het Hof te Zande, gelegen bij de huidige hoofdplaats van de gemeente, Kloosterzande.

De kieviet komt uit het wapen van Vogelwaarde. Het hartschild is afkomstig uit het oude wapen, terwijl de balken de vele overstromingen symboliseren die het genied in de loop der tijden hebben geteisterd.

Afbeeldingen

Literatuur: -


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 18.678
  • Waarvan afbeeldingen: 16.099

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site