Munstergeleen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MUNSTERGELEEN

Provincie : Limburg
Opheffing : 1982 Sittard (2001 Sittard-Geleen)
Toevoegingen : -

I : 9 augustus 1897
"Gedeeld met een schildhoofd van goud beladen met een dubbel slangenkopkruis van sabel, I in azuur de H.Pancratius, gelaat, haar, handen en voeten van natuurlijke kleur, gekleed in een Romeinsche toga van zilver, afgezet met boordsels van purper, aan de voeten sandaalriemen van het laatste, het hoofd omgeven door een nimbus van goud, op de borst de gouden bulla hangende aan een keten van goud, en in zijn rechterhand een zwaard van zilver met gouden gevest houdende, II in keel de H.Appolonia, gelaat en handen van natuurlijke kleur, gekleed in een gewaad met sluier van zilver, om het hoofd een nimbus van goud, houdende in de rechterhand een nijptang van zilver, in de linker een lauriertak van sinopel."

Wapen van Munstergeleen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van het oude wapen van Sittard en de beide parochieheiligen. Munstergeleen behoorde zowel wereldlijk als kerkelijk onder Sittard en had dus geen eigen zegels of wapen.

De gemeente had oosrponkelijk een ander wapen voorgesteld (brief 25-05-1897), weliswaar met dezelfde symbolen, maar anders gerangschikt. De gemeente wilde een schild, paalsgewijs in drieen gedeeld met in I in azuur de H.Pancratius, II in goud een dubbel slangenkopkruis van sabel en in III in azuur de H.Appolonia. De Hoge Raad van Adel had geen bezwaren met de symbolen, maar wel met de schikkinig, en stelde het latere wapen voor. Ook werden de beschrijvingen wat aangepast.

Wapen van Munstergeleen

Poststempel 1972
Wapen van Munstergeleen

Het wapen op een envelop 1972


Literatuur: Eversen en Meulleneers, 1900; Archief Hoge Raad van Adel (brievenboek 1897).


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):


© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink