Oostermoerse Vaart

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

OOSTERMOERSE VAART

Provincie : Drenthe
Opheffing : 1995 Hunze en Aa's
Toevoegingen :

I : 13 juli 1959
"In goud een golvende dwarsbalk van azuur. Over alles heen een zeilende XVIIe eeuwse driemaster van sabel, met zeilen van keel, een rood-wit-blauwe vlag voerend op de grote mast en achtersteven. Rondom het schild een zoom van sinopel, beladen met vier korenaren en vier klaverblaadjes van zilver, om en om geplaatst, vanaf de rechterbovenhoek. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Oostermoerse Vaart

Oorsprong/verklaring

Het waterschap ontleent zijn naam aan de Hunze of Oostermoerse Vaart, waarop de turf werd afgevoerd. Oorspronkelijk alleen naar dichtbij gelegen gebieden, later, met zeeschepen, tot aan Scandinavië. Dit is weergegeven in het midden van het wapen door een zeeschip en de Hunze. Dit zeeschip komt ook voor in het wapen van de gemeente <a href=g/gasselte|Gasselte]], waarin het waterschap ligt.

Bij het ontwerpen wilde het bestuur ook een symbool voor het belang van de landbouw in het gebied. Dit werd gerealiseerd door de schildzoom.

Het oorspronkelijke ontwerp vertoonde de Hunze als een paal achter het schip. Dit ontwerp werd door de Hoge Raad van Adel als te overladen beschouwd. Het bestuur hield echter vast aan de schildzoom, waarmee de Hoge Raad van Adel uiteindelijk akkoord ging. Tevens werd het aantal van 5 vlaggen op het schip teveel gevonden en had de Hoge Raad van Adel een voorkeur voor een dwarsbalk in plaats van een paal.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
   
Contact us:
 
eBay shop
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Bontekoe, 1964