Schouwen-Duiveland

From Heraldry of the World
Revision as of 06:00, 21 September 2018 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "50 px|Link=Netherlands[[Category:Nederlandse" to "[[Category:Nederlandse")
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.514
  • Waarvan afbeeldingen: 13.253

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





SCHOUWEN-DUIVELAND

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1997 Brouwershaven (1961 Dreischor, Duivendijke (ged, 1819 Brijdorpe, Klaaskinderkerke, Looperskapelle), Kerkwerve (ged) (1819 Nieuwerkerk (Schouwen), Rengerskerke), Noordgouwe (ged), Oosterland (ged) (1819 's Heerenjansland), Zonnemaire (ged, 1865 Bommenede (1819 Bloijs))), Bruinisse, Duiveland (1961 Nieuwerkerk (Duiveland) (1819 Botland), Oosterland (ged) (1819 's Heerenjansland ), Ouwerkerk(ged)), Middenschouwen (1961 Duivendijke (ged, 1819 Brijdorpe, Klaaskinderkerke, Looperskapelle), Elkerzee, Ellemeet (ged), Kerkwerve (ged), Noordgouwe (ged), Noordwelle (ged)), Westerschouwen (1961 Burgh (1819 Westenschouwen, Ellemeet (ged), Haamstede, Noordwelle (ged), Renesse, Serooskerke (Schouwen)), Zierikzee (1961 Kerkwerve (ged), Nieuwerkerk (ged), Ouwerkerk (ged))

I : 17 januari 1997
"In goud een meerman en een meermin van natuurlijke kleur, half toegewend en elkaar de hand reikend, komende uit een golvende schildvoet, golvend doorsneden van vier stukken, azuur en zilver; een schildhoofd gedeeld en ingehoekt van een stuk en twee halve stukken van zilver in sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels en gehouden door twee leeuwen, rechts van sabel, links van keel."

Wapen van Schouwen-Duiveland

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de oude eilandwapens van Schouwen (meerman en -min) en Duiveland (ingehoekt).

De zeemeerman en -min zijn afgeleid van een plaatselijke legende. De vissers van Westerschouwen vingen eens een zeemeermin. Toen zij weigerden de zeemeermin vrij te laten werd de plaats vervloekt door de zeemeerman. Vervolgens ging het welvarende Westerschouwen ten onder.

De leeuwen zijn afkomstig van de Hollandse leeuw (rood), die oa voorkwam in de wapens van Haamstede en Brouwershaven. Tevens behoorde het gebied oorspronkelijk tot de graven van Holland. De zwarte leeuw is afkomstig uit het wapen van Zierikzee. Tevens is de zwarte leeuw het wapen van Vlaanderen. Het wapen symboliseert hierdoor de ligging van het eiland, oorspronkelijk gelegen in de invloedssfeer van zowel Holland als Vlaanderen.

Het wapen is vergelijkbaar met het wapen van het voormalige waterschap Schouwen-Duiveland, dat de meerman en -min in de bovenhelft van het schild voerde en het Duiveland wapen onder. De leeuwen ontbraken.


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literatuur : Gemeente Schouwen-Duiveland