Simpelveld

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

SIMPELVELD

Provincie : Limburg
Opheffing : -
Toevoegingen : 1982 Bocholtz

I : 6 april 1907
"In azuur een paal van zilver. Het schild vastgehouden door een schildhouder, achter het schild geplaatst, zijnde de H.Remigius van voren gezien, gekleed in een zilveren alba, waaroverheen een kazuivel van keel met boordsels van goud; gelaat, handen, haar en baard van natuurlijke kleur, het hoofd gedekt door een zilveren mijter, geboord van goud en beladen met een gouden kruisje en omgeven door een nimbus van goud; in de rechterhand een ampulla van goud omhoog houdende, boven welke een vliegende duif van zilver, schuinlinks geplaatst en met de linkerhand een bisschopsstaf van goud vasthoudende. "

II : 21 januari 1983
"In azuur een paal van zilver, vergezeld rechts van een ampul van goud, waarboven een schuinlinks geplaatste omlaag vliegende duif van zilver en links van 2 St.Jacobsschelpen van zilver boven elkaar. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Arms of Simpelveld

Oorsprong/verklaring

De naam Simpelveld wordt verklaard als de plaatst waar de rivier de Simpel doorwaadbaar was. Sierksma verklaarde het wapen dan ook als sprekend, de paal stelde de Simpel voor. Simpelveld heeft altijd deel uitgemaakt van de heerlijkheid Bocholtz. Ook vormden beide dorpen tot 1803 een enkele parochie. De parochieheilige is de H. Remigius.

De paal in het blauwe veld is het wapen van het geslacht Von der Leyen, waarvan leden sinds 1680 Heren van Bocholtz en Simpelveld waren. De ampul en de duif in het tweede wapen zijn afkomstig van de H.Remigius, de schelpen van de apostel Jacobus, schildhouder van Bocholtz.

De familie Von der Leyen had ook in Duitsland veel bezittingen en het wapen komt ook voor oa bij Sankt Ingbert in het Duitse Saarland.

Wapen van Simpelveld

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Simpelveld

Poststempel 1989
Wapen van Simpelveld

Het wapen in het dorp (bron)
Wapen van Simpelveld

Het wapen in het dorp (bron)

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to support the site !
Support the site:
Payhip.jpg

Download shop with old heraldic books

Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; Sierksma, 1963