Steenwijkerland

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


STEENWIJKERLAND

Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : 2003 Steenwijk (naamswijziging) (1973 Steenwijkerwold (ged); 2001 Brederwiede (1973 Blokzijl (ged, 1942 Ambt Vollenhove (ged)), Giethoorn (ged) Steenwijkerwold (ged), Vollenhove (1942 Stad Vollenhove, Ambt Vollenhove (ged)), Wanneperveen), IJsselham (1973 Blankenham, Blokzijl (ged, 1942 Ambt Vollenhove,ged), Giethoorn (ged), Kuinre, Oldemarkt, Steenwijkerwold (ged)))

I : 21 februari 2009
"Gevierendeeld door een kruis van zilver; I en IV effen azuur; II en III effen sinopel; in een hartschild van keel een anker van goud. Het schild gedekt door een gouden kroon van vijf bladeren."

Steenwyl.jpg

Oorsprong/verklaring

Het zilveren kruis is afkomstig uit het wapen van het voormalige Land van Vollenhove, waarvan het gebied ongeveer overeenkwam met dat van de huidige gemeente Steenwijkerland. De blauwe en groene kleuren symboliseren de waterrijke en landelijke gemeente.

Het anker is ontleend aan het historische wapen van Steenwijk en in het hartschild geplaatst, wat aangeeft dat deze vanouds belangrijke stad de zetel van het gemeentebestuur is. Het anker staat symbool voor zowel Sint Clemens als voor de scheepvaart en visserij in het verleden en de (toeristische) watersport van het heden. Om zowel heraldische (kleur op kleur) als praktische redenen (het zilveren kruis) is gekozen voor een anker van goud in het hartschild in rood.

___________________________________________________________

Rate these arms / rate this page :

0.00
(0 votes)

(no information about you is stored when voting, only the vote itself is stored)

Follow us on Facebook.jpg

(when sharing use #heraldryoftheworld when possible)

Literatuur : -