Veenmarken

From Heraldry of the World
Revision as of 09:50, 27 June 2021 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "50 px|Link=NetherlandsCategory:Waterschapswapen" to "Category:Waterschapswapen")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DE VEENMARKEN

Provincie : Drenthe
Opheffing : 1992 Dollardzijlvest (1995 Hunze en Aa's)
Toevoegingen : 1978 De Monden, De Runde

I : 20 augustus 1975
"Gevierendeeld : I in zilver een aan de vier hoeken gebastioneerde schans van goud, omboord van azuur en drie elkaar rakende kogels van keel, geplaatst één en twee omsluitend; II en III geschuinbalkt van zes stukken, tegenhermelijn en zilver; IV in zilver een hoorn van keel, geopend, beslagen en gemond van goud, gesnoerd van azuur; over alles heen een streepdwarsbalk van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Veenmarken

Oorsprong/verklaring

De schans in het eerste kwartier herinnert aan de drie schansen in het gebied, die tegen aanvallen uit het oosten moesten beschermen; de Valther schans, de Emmer schans en de schans bij Roswinkel. De kanonskogels geven de weerbaarheid van de schansen weer en dienden in het ontwerp ook als vlakvulling.

Het gebied is een veengebied, gekenmerkt door kanalen afgewisseld met veen, hetgeen in het tweede en derde kwartier is weergegeven. De vervening was een samenwerking tussen de stad (Groningen) en de locale boerengemeenschappen, de boermarken. In het vierde kwartier is een boerenhoorn geplaatst als symbool voor de boermarken. Een boerenhoorn hadden weliswaar een andere vorm dan de hoorn in het wapen, die meer conform de heraldische vormgeving is afgebeeld.

De streep in het wapen tenslotte, is een symbool voor de Koningsraai. De Koningsraai is een grenslijn, die bij wet van 5 decemner 1817 getrokken werd tussen de marken van Drouwen, Buinen, Exloo en Valthe enerzijds, en de stad Groningen anderzijds. Hiermee kwam een einde aan de langdurige twisten over het verloop van de grens.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Bontekoe, 1976