Vlodrop

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


VLODROP

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1991 Melick en Herkenbosch (1994 Roerdalen)
Toevoegingen : -

I : 2 april 1919
"Gevierendeeld : I en IV in zilver 3 dwarsbalken van azuur en een schildzoom van keel, II en III in zilver eene lelie van keel, over alles heen een hartschild van azuur, bezaaid met staande blokjes van goud en een leeuw van goud, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten."

Wapen van Vlodrop

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de wapens van Van Vlodrop (II en III) en Nassau (hartschild).

Het wapen met de balken was het wapen van de familie Van Vlodrop. Het is echter niet bekend of deze familie ooit sterke banden met Vlodrop heeft gehad. Het wapen werd opgenomen in het wapen van de familie Bordel, toen zij het plaatselijke kasteel kochten.

Zij namen aan dat het wapen van Vlodrop identiek was aan het wapen van het kasteel, maar bewezen is dit niet. Via dit familie- en kasteelwapen is het het gemeentewapen van Vlodrop geworden. Het familiewapen van Vlodrop komt ook voor in het wapen van het Duitse Karken.

De heerlijkheid Vlodrop was een onderdeel van het Ambt Montfort en vormde een kerspel met Posterholt. Het eerste schependomszegel van Vlodrop-Posterholt (bekend sinds 1575) vertoonde St. Maarten te paard. St, Maarten was de parochieheilige van Vlodrop. Ook een tweede zegel, bekend sinds 1686, vertoonde de heilige, vergezeld van de letters V en P.

Een andere instelling van Vlodrop, de laatbank, bezat eveneens een zegel. Dit zegel, bekend sinds de 17e eeuw, vertoont het wapen van Van Vlodrop, met het wapen Nassau als hartschild. Het wapen Nassau is opgenomen, aangezien de Nassaus in bezit waren van de heerlijkheid sinds 1647. Als schildhouder fungeert een aanziende zittende leeuw, die, achter het schild zittende, het wapen aan een lint vasthoudt. Dit zegel heeft model gestaan voor het latere gemeentewapen.

Wapen van Vlodrop

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Vlodrop

Briefhoofd, +/- 1990
Wapen van Vlodrop

Poststempel 1977


Literatuur: Hanssen, 1992; Eversen en Meulleneers, 1900


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg