Wieringermeer

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WIERINGERMEER

Provincie : Noord Holland
Opheffing : 2012 Hollands Kroon
Toevoegingen : -

I : 14 juli 1954
"Schuingevierendeeld: I in azuur een lelie van zilver; II in goud een zwemmende zeevis van azuur, gevind en gestaart van keel, boven en beneden vergezeld van een vierarmige zeester van hetzelfde; III in goud een omgewende zeevis van azuur, gevind en gestaart van keel, boven en beneden vergezeld van een vierarmige zeester van hetzelfde; IV in azuur een springende granaat van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen en ter weerszijden gehouden door een zeemeermin in natuurlijke kleur, met de vrije hand de staart vasthoudend."

Wapen van Wieringermeer

Oorsprong/verklaring

De Wieringermeer was de eerste polder van de IJsselmeerpolders. Op 21 augustus 1930 was de Wieringermeer droog. Op 1 juli 1941 werd het gebied een eigen gemeente.

In de tweede wereldoorlog braken de Duitsers de dijken door en overspoelde de nieuwe polder. Pas eind 1945 was de polder weer droog en kon overnieuw begonnen worden met de opbouw.

Het eerste kwartier herinnert aan Ir. Lely, die de aanzet gaf voor de drooglegging van de Zuiderzee. Deze lelie komt in alle nieuwe gemeenten in de IJsselmeerpolders terug.

Het tweede en derde kwartier herinneren aan de drooglegging. De vissen zijn afgewend ten opzichte van de lelie, hetgeen aangeeft dat de zee door Lely's plan werd teruggedrongen.

Het vierde kwartier herinnert aan het Duitse bombardement van 1945. De schildhouders werden gekozen als symbolen van het op het water veroverd gebied.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to support the site !
Support the site:
Payhip.jpg

Download shop with old heraldic books

Literatuur : Informatiefolder gemeente Wieringermeer.