Woensdrecht

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


WOENSDRECHT

Provincie  : Noord-Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1997 Huybergen, Ossendrecht, Putte

I : 1 december 1922
"Gedeeld : I in keel een Lieve Vrouwe, houdende op de rechterarm een Christuskindje, dat in de linkerhand een wereldbol draagt, alles van zilver, II doorsneden: 1 gedeeld: a van sabel met een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, b in keel 3 palen van goud; 2 in sinopel 3 maliën van zilver."

Woensdrecht.jpg


II : 19 december 1963
"Gedeeld : I in keel een Lieve Vrouwe houdende op de rechterarm een Christuskindje, dat in de linkerhand een wereldbol draagt, alles van zilver, II doorsneden: 1 gedeeld: a van sabel met een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, b in keel 3 palen van goud; 2 in sinopel 3 maliën van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Arms of Woensdrecht


Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de parochieheilige en het wapen van het Markiezaat van Bergen op Zoom, zie onder Fijnaart en Heijningen.

Het oudste zegel van Woensdrecht dateert uit de 16e eeuw en vertoont St.Maarten te paard met voor zich het markiezaatswapen met het wapen der Glymes. Sinds 1769 voerde Woensdrecht het wapen van de vorsten van Pfalz-Beieren (zie Ossendrecht voor beschrijving).

De gemeente had allereerst in 1815 een wapen aangevraagd, net als de andere Brabantse gemeenten. De gemeente stuurde het zegelstempel in, met daarop de wapens van de laatste Markies van Bergen op Zoom en zijn echtegnote. Aangezien dat dus geen betrekking had op de gemeente zelf, werd het wapen destijds niet verleend. De gemeente voerde daarop een versie van de Duitse rijksadelaar op zegels en stempels tot 1922.

In 1922 vroeg de gemeente alsnog een wapen aan, namelijk de H. Maria met voor zich houdende een schildje met het wapen van het Markiezaat. De Hoge Raad van Adel wilde echter geen schildhouder op het schild, en stelde het bovenstaande wapen voor, wat daarop werd verleend.

Het huidige wapen met Maria en Christus heeft geen historische achtergrond, beter zou St.Maarten zijn ipv Maria.

Wapen van Woensdrecht

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Woensdrecht

Briefhoofd, +/- 1995
Wapen van Woensdrecht

Poststempel 1972
Wapen van Woensdrecht

Poststempel 1988


Literatuur: vHam, 1983


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg