Woensdrecht

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WOENSDRECHT

Provincie : Noord Brabant
Opheffing : -
Toevoegingen : 1997 Huybergen, Ossendrecht, Putte

I : 1 december 1922
"Gedeeld : I in keel een Lieve Vrouwe, houdende op de rechterarm een Christuskindje, dat in de linkerhand een wereldbol draagt, alles van zilver, II doorsneden: 1 gedeeld: a van sabel met een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, b in keel 3 palen van goud; 2 in sinopel 3 maliën van zilver."

Woensdrecht.jpg


II : 19 december 1963
"Gedeeld : I in keel een Lieve Vrouwe houdende op de rechterarm een Christuskindje, dat in de linkerhand een wereldbol draagt, alles van zilver, II doorsneden: 1 gedeeld: a van sabel met een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, b in keel 3 palen van goud; 2 in sinopel 3 maliën van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Arms of Woensdrecht


Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de parochieheilige en het wapen van het Markiezaat van Bergen op Zoom, zie onder Fijnaart en Heijningen. Ini 1922 vrieg de gemeente het wapen iets anders aan, namelijk de H. Maria met voor zich houdende een schildje met het wapen van het Markiezaat. De Hoge Raad van Adel wilde echter geen schildhouder op het schild, en stelde het bovenstaande wapen voor, wat daarop werd verleend.

Het oudste zegel van Woensdrecht dateert uit de 16e eeuw en vertoont St.Maarten te paard met voor zich het markiezaatswapen met het wapen der Glymes. Sinds 1769 voerde Woensdrecht het wapen van de vorsten van Pfalz-Beieren (zie Ossendrecht voor beschrijving).

Een wapen werd om onbekende redenen niet aangevraagd en de gemeente voerde een versie van de Duitse rijksadelaar op zegels en stempels tot 1922. Het huidige wapen met Maria en Christus heeft geen historische achtergrond, beter zou St.Maarten zijn ipv Maria.

Wapen van Woensdrecht

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Follow us : Facebook.jpgInstagram.png
(when sharing images on Instagram, use #heraldryoftheworld)

Literatuur : vHam, 1983