Zoomvliet: Difference between revisions

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replacement - "Noord Brabant" to "Noord-Brabant")
m (Text replacement - "{{media}} Literatuur :" to " '''Literatuur''':")
Line 18: Line 18:
De maliën in het onderste deel van het wapen, zijn afgeleid van het wapen van het Markiezaat van Bergen op Zoom. Maliën kwamen ook voor op de in het waterschap gelegen gemeenten [[Halsteren]], [[Oud en Nieuw Gastel]] en [[Wouw]].
De maliën in het onderste deel van het wapen, zijn afgeleid van het wapen van het Markiezaat van Bergen op Zoom. Maliën kwamen ook voor op de in het waterschap gelegen gemeenten [[Halsteren]], [[Oud en Nieuw Gastel]] en [[Wouw]].


{{media}}


[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|Literatuur]] :  Ham, W.A. van, 1989.
[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  Ham, W.A. van, 1989.





Revision as of 05:41, 9 September 2022


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.516
  • Waarvan afbeeldingen: 13.255

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




ZOOMVLIET

Provincie  : Noord-Brabant
Opheffing  : 1995 Scheldekwartier (2004 Brabantse Delta)
Toevoegingen  : 1988 Gewijzigde Cruijslandpolders, Graaf Hendrikpolder, Heense Polders, Ligne, Polders van Halsteren, Polders van Nieuw Vossemeer, Westland, Wouwse Gronden

I : 22 augustus 1988
"Doorsneden door een golvende dwarsbal van zilver; I in azuur, bezaaid met gouden blokjes, een uitkomende leeuw van hetzelfde, getongd en genageld van keel; II in sinopel drie maliën van zilver, geplaatst twee en één. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. "

Wapen van Zoomvliet

Oorsprong/verklaring

De leeuw in het bovenste deel van het wapen is de leeuw van Nassau, aangezien leden van het geslacht Nassau, als heren van Steenbergen, het initiatief genomen hebben om het gebied rond die stad in te polderen. De uitkomende leeuw uit een golvende dwarsbalk herinnert tevens aan de wapens van Oud- en Nieuw Vossemeer, waarvan Nieuw-Vossemeer in het waterschap was gelegen.

De maliën in het onderste deel van het wapen, zijn afgeleid van het wapen van het Markiezaat van Bergen op Zoom. Maliën kwamen ook voor op de in het waterschap gelegen gemeenten Halsteren, Oud en Nieuw Gastel en Wouw.


Literatuur: Ham, W.A. van, 1989.