Ommerkanaal

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 18.833
  • Waarvan afbeeldingen: 16.253

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




HET OMMERKANAAL

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 1991 Vechtlanden (2000 Velt en Vecht)
Toevoegingen  : 1958 De Schuinesloot, De Lutterscheiding, Het Heemserveen, De Schutwijk, De Samenwijk, Beoosten het Ommerkanaal, Het Arrierveld

I : 24 juli 1961
"In zilver een versmalde dwarsbalk van azuur, waaroverheen een klimmende wolf van sabel, getongd van keel, de hals van achter naar voren doorboord door een dwarsbalk gewijs geplaatste pijl van keel en een schildhoofd van hetzelfde, beladen met drie schuinbalken, geruit van zilver en azuur door middel van drie verticale lijnen en een schuinrechtse lijn, evenwijdig aan de zijkanten van de balk. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Ommerkanaal

Oorsprong/verklaring

De wolf in het onderste deel van het wapen is afgeleid van een aantal in het waterschap voorkomende topografische namen; "de Hongerige Wolf", "de Wolfshoeve” en "het Wolfsveld”.

De namen bleken afgeleid van een plaatselijke legende, "De burchtvrouw van Collendoorn".
In deze legende wordt een hachelijk avontuur verteld van jonkvrouw Ida, die - te paard in het bos op weg naar haar vriendin Kunegonda - wordt aangevallen door een roedel wolven. Reeds is haar paard gevallen en grijpt de meest woeste wolf naar haar nek, als jonker Rudolf haar noodkreten hoort en met een paar zeer gewaagde,doch meesterlijk geplaatste pijlschoten de situatie redt.
Het vehaal gaat nog veel verder, maar de wolf met een pijl in zijn nek werd gekozen als symbool in het wapen.

Het bovenste deel van het wapen is het wapen van de familie Van Dedem. Het gebied werd ontgonnen mede op initiatief van Mr. W. J. baron van Dedem tot den Berg, naar wie de Dedemsvaart is genoemd, die ook in het waterschapsgebied ligt. De blauwe dwarsbalk tenslotte stelt het Ommer Kanaal voor.


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literatuur : Bontekoe, 1962