Almere

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


ALMERE

Provincie : Flevoland
Opheffing  : -
Toevoegingen : -

I : 16 maart 1981 (aan het openbaar lichaam Zuiderzeepolders)
" Gegeerd van keel en sabel; in een hartschild van goud een kogge van sabel met een zeil van azuur, waarop een lelie van zilver, en komende uit een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van 4 stukken, azuur en zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en ter weerszijden gehouden door een zeepaard van zilver, gevind, gestaart en gehoefd van keel."

Arms (crest) of Almere

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de kleuren van het wapen van Amsterdam, een symbool voor de zeevaart en de lelie van Ir. Lely. Almere zou oorspronkelijk moeten dienen als zgn overloopgemeente voor Amsterdam. Om de sterke band met Amsterdam te benadrukken werden de kleuren van Amsterdam opgenomen. De kogge is het symbool voor de scheepvaart gekozen. Er is gekozen voor een kogge, omdat in de 12-14e eeuw, toen deze schepen in gebruik waren, het IJsselmeer Almere heette. De lelie tenslotte is het wapen van Ir. Lely, de grondlegger van de Zuiderzeewerken.

In het oorspronkelijke ontwerp was de kogge getooid met aan de mast een wimpel in de nationale kleuren en aan de voor- en achtersteven de Nederlandse vlag.

Als schildhouders werden in eerste instantie een zeepaard en de H. Bonifacius gevraagd. Van de heilige is bekend dat hij het Almere overstak om de Friezen te bekeren. Dit is een van de oudste vermeldingen van de naam Almere. Hij moest afgebeeld worden met een opengeslagen bijbel, die hij boven zijn hoofd hield om zijn belagers af te beelden. Dit beeld is overgenomen van een standbeeld te Dokkum, waar hij is vermoord.

Wapen van Almere/Arms (crest) of Almere

Het eerste ontwerp

De Hoge Raad van Adel ging met de heilige en de vlaggen niet akkoord, en uiteindelijk is besloten voor twee schildhoudende zeepaarden.

De schildhouders zijn uniek in Nederland. Een groot aantal gemeenten in de voormalige Zuiderzee voeren schildhouders, die de band met het water symboliseren. Zo heeft Lelystad zeeleeuwen, Wieringermeer zeemeerminnen en Zeewolde zeehonden. Voor Almere werden (heraldische) zeepaarden gekozen.

Wapen van Almere/Arms (crest) of Almere

Briefhoofd 1990
Wapen van Almere

Het wapen op de gemeentegrens


Literatuur: Bontekoe, 1982; Brief Landdrost Z.IJ.P. juli 1977


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink