Baarsdorp

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Baarsdorp/Arms (crest) of Baarsdorp
BAARSDORP

Country: Netherlands
Netherlands.jpgProvince: Zeeland
Zeelandp.jpgIncorporated into:

Loading map...


Official blazon
Dutch In sabel een dwarsbalk van zilver, over alles heen een schuinkruis van keel. )NB : In het officiële register is geen beschijving, alleen een tekening)
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 31 juli 1817.

Baarsdorp, tegenwoordig nog maar een paar huizen, het was vroeger echter een dorp, met 'kasteel' en kerk. De heerlijkheid Baarsdorp bestond reeds in 1271. De eerste heren, waarschijnlijk een tak van de familie Van Borsele en wonend op het kasteel te Baarsdorp, noemden zich vervolgens Van Baarsdorp. In de loop van de 15e eeuw kwam de heerlijkheid in andere handen en is sindsdien zeer versnipperd en zeer veelvuldig van eigenaar gewisseld.

Het geslacht Van Baersdorp voerde al in de 13e eeuw een wapen met dwarsbalk en St. Andrieskruis, zoals blijkt uit een zegel uit 1293. Het wapen van de familie bleef in gebruik als heerlijkheidswapen en werd ook als zodanig in de Nieuwe Cronijk van Zeeland vermeld. Bij de aanvraag van het wapen op 2 november 1815 werd alleen een tekening geleverd, geen verklaring of achtergrond.

Opvallend is dat bij de aanvraag van het wapen van Kapelle in 1815 een identiek wapen werd vermeld voor het slot Maalstede. In 1278 worden zowel Clays van Baersdorp als Jan van der Maelstede genoemd als borg voor Pieter van Borselen bij de Heer van der Leck. Enig verband tussen het geslacht Van Baarsdorp en Van Borselen/Van Maelstede is echter niet bewezen. Gezien de overeenkomsten in de wapens, is een relatie echter niet uit te sluiten.

Afbeeldingen

Literatuur: Harthoorn, 1986; Archief Hoge Raad van Adel ; Smallegange, 1695


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)  • Totaal aantal pagina's: 17.496
  • Waarvan afbeeldingen: 14.918

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site