Bathmen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


BATHMEN

Provincie : Overijssel
Opheffing : 2005 Deventer
Toevoegingen : -

I : 21 november 1898
" Gedeeld : I in sinopel de Maagd Maria met het Christuskind, II in goud 3 kepers van keel."

Arms (crest) of Bathmen

II : 7 september 1989
" Gedeeld : I in sinopel de Maagd Maria van natuurlijke kleur met afhangend haar, gesluierd van zilver, het hoofd gedekt met een driebladige kroon van goud, gevoerd van keel, en omgeven door een nimbus van zilver, gekleed in een onderkleed van keel, een rok van zilver en een bovenkleed van azuur, geschoeid van keel, houdende met de rechterhand een scepter van goud, waarop een omgewende duif van zilver, en met de linkerhand op haar schoot het Christuskind van natuurlijke kleur, aanziend, het hoofd omgeven door een nimbus van zilver, waarin een breedarmig kruis van goud, gekleed van zilver, geschoeid van keel, houdende de rechterhand opgeheven en in de linkerhand een wereldbol van goud, de Maagd gezeten op een troon van goud, met halverwege een omboording van zilver, de zitting van keel, de rugleuning omlijst van zilver, bewerkt van keel, het voetenbakje van goud, omboord van zilver, met een bekleding van sinopel, geruit van keel, II in goud 3 kepers van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren 2 parels."

Arms (crest) of Bathmen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van het blazoen van het voormalig kapittel van St Lebuinius te Deventer en het wapen van het geslacht Van Dorth.

De familie Van Dorth was zeer invloedrijk in de omgeving. Zij zijn bekend sinds de 14e eeuw. In de 16e en 17e eeuw werden diverse leden van dit geslacht begraven in de kerk van Bathmen. Wat nu precies hun verhouding met Bathmen was is niet duidelijk. In hun titulatuur komt Bathmen niet voor.

Kerkelijk was de gemeente onderhorig aan het Lebuinius kapittel te Deventer. Dit kapittel voerde een wapen met Maria en het kind al in de 15e eeuw.

Wapen van Bathmen/Arms (crest) of Bathmen

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Bathmen

Briefhoofd, +/- 1995
Wapen van Bathmen

Poststempel 1976
Wapen van Bathmen

Poststempel 1985


Literatuur: Sierksma, 1962; Van Alphen, z.j.


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg